...om gebyrer og erstatning

Find svar på spørgsmål vedrørende gebyrer og erstatning.

Skal jeg betale gebyr, hvis jeg ikke afleverer til tiden?
Ja, det kan koste helt op til 230 kr. hvis du bliver meget forsinket. Se mere i takstbladet.

Skal jeg betale gebyrer ved for sen aflevering, hvis jeg ikke har modtaget påmindelse om snarlig udløb af lånetiden?
Ja, det skal du. På udlånskvitteringen er anført sidste rettidige afleveringsdato, og denne skal du selv holde øje med. Påmindelsen skal kun betragtes som en ekstra service. Du kan blive tilmeldt servicen ved henvendelse til biblioteket.

Skal jeg betale gebyr, hvis jeg afleverer efter lukketid på sidste rettidige afleveringsdag?
Hvis du afleverer gennem brevsprækken i Korsør eller Skælskør, efter biblioteket er lukket, bliver materialet først afleveret i vores system næste morgen. Derfor skal du betale gebyr.

Hvordan betaler jeg?
Du kan enten betale på Slagelse Bibliotekerne (kontant, mobilepay eller Dankort), via app "Biblioteket" på smartphone/tablet (mobilepay) eller via "Min konto" her på hjemmesiden (Dankort) . Betales der over nettet skal det samlede skyldige beløb betales på én gang.
Du skal være opmærksom på at de mellemværender, der er overgået til Slagelse Kommunes betalingsafdeling, ikke kan ses i "Min konto". Kontakt biblioteket eller kommunens betalingsafdeling.

Hvor meget må jeg skylde?
Hvis du skylder 200 kr. eller mere, bliver du blokeret og kan ikke længere låne.

Hvorfor er mit lånerkort blokeret?
Der kan være flere grunde til at kortet er blokeret. Det kan være fordi du skylder 200 kr. eller mere, men du kan også være blevet spærret fordi du har glemt dit lånerkort i en selvbetjeningsautomat eller du har tastet forkert pinkode ind for mange gange. Henvend dig til personalet.

Jeg har desværre mistet eller fået ødelagt et biblioteksmateriale. Hvad koster det?
Det koster det, som det koster biblioteket at genanskaffe materialet. Dvs. prisen plus 50 kr. til biblioteksklargøring (indbinding, chip osv.).
Bemærk, at hvis det drejer sig om en DVD eller et spil kan erstatningsprisen være langt højere end butiksprisen. De kan nemt koste 1000 kr. eller mere, så pas godt på dem.
Finder du materialet indenfor seks måneder efter du har betalt erstatning og er det i god stand, kan du få erstatningen tilbage. Eventuelle gebyrer får du dog ikke tilbage.

Hvorfor er bibliotekets film og spil så dyre at erstatte?
Biblioteket skal betale en særlig høj pris, når vi køber spil og film. Det skyldes en bestemmelse i ophavsretsloven, der siger, at bibliotekerne kun må udlåne film og spil, hvis de er godkendt til udlån, og biblioteket har betalt for retten til at udlåne disse materialer. Erstatningsprisen er derfor meget højere end den pris, materialet kan købes til i butikkerne.

Hvad er særregler for erstatning?
Normalt erstattes et materiale med indkøbsprisen + 50 kroner til biblioteksklargøring. Hvis der er tale om ældre eller sjældne materialer eller hvis der er tale om en del af et flerbindsværk kan biblioteket dog fastsætte en højere erstatningspris.

Hvorfor kan jeg ikke se alle mine regninger på hjemmesiden?
Du kan kun se de regninger, som kan betales på biblioteket. Har du en regning, der er overgået til Slagelse Kommune, så kan du ikke se den her. Det kan betyde at du ikke kan låne, selvom listen nedenunder viser at du ikke skylder over 200 kr. Kontakt biblioteket hvis du er usikker på om der er sendt noget videre til kommunens betalingsafdeling.

Hvis mine regninger er overgået til Slagelse Kommune, hvor kan jeg så betale den?
Du kan betale via det indbetalingskort, der er vedhæftet din regning eller via din netbank.
Der er mulighed for at kontakte Slagelse Kommune, betalingsafdelingen på 58 57 36 00.