Berlinmuren
Berlinmuren

Den kolde krig fortalt for børn

06.11.18
Selv om Den kolde krig har været overstået i mange år, så er det stadig et emne der fascinerer mange. Vi har samlet de bøger, du kan finde på børnebiblioteket om emnet.

Stjernedrengen
Af Henrik Einspor, 2017
Ivan bor på børnehjem i USSR i 1960'erne. Det er ikke rart, for Ivan går sine egne veje. Han er vild og modig, og han får altid ballade. En dag kommer en mand til børnehjemmet med et meget usædvanligt tilbud. Fra 10 år.

Muren: at vokse op bag jerntæppet
Af Peter Sís, 2009
Grafisk selvbiografi. Peter Sís (f. 1949) voksede op i Tjekkoslovakiet bag jerntæppet, oplevede foråret i Prag 1968 og den efterfølgende undertrykkelse. Med forklarende tekster og dagbogsoptegnelser. Fra 14 år.

Spioner og forrædere (35.56)
Af James Stewart, 2008
I 13 opslag beretter bogen om efterretningsvæsener, spioner og landsforrædere gennem historien fra komplottet mod Cæsar til nutidens elektroniske overvågning og hacking af computersystemer. Bogen skøjter gennem historien og fortæller om snigmord, sammensværgelser og komplotter, CIA og KGB. Der er gode forklaringer på begreberne spion, forræder og dobbeltagent. Det er kortfattet, og bogen fungerer bedst som en appetitvækker. Fra 11 år. 

Den kolde krig (91.94)
Af Jens Aage Poulsen
Faktabog om Den kolde krig, som spænder fra 1945 til 1991 med de væsentlige begivenheder, der udspiller sig i perioden. I starten er periodens tidslinje for at skabe overblik. Dernæst er der lidt baggrundshistorie og selve delingen af Europa i Øst-Vest med de to Tysklande som en del af det. Berlin-muren, Cuba-krisen, Korea- og Vietnam-krigen er med som væsentlige punkter. Fra 11 år.

Den kolde krig (91.94)
Af Paul Harrison, 2006
Den kolde krig beskriver de spændinger, der var mellem Øst og Vest fra 1945 til 1991. Især om de kritiske tidspunkter og konflikter, hvor de to supermagter stødte sammen, og hvor verden var på randen af atomkrig, dvs. Koreakrigen, Tysklands deling, rumkapløbet, Cubakrisen og Vietnamkrigen. Linjerne bliver dermed trukket op til en række komplicerede forløb, der præsenteres og behandles i store træk, uden at der gås voldsomt i dybde eller detaljer. Fra 12 år.

Den kolde krig (91.94)
Af David Taylor, 2002
Kalejdoskopisk fagbog, der kan bruges til at give den første oversigt over de temaer, der knytter sig til Den kolde krig for interesserede børn. Hvert opslag dækker et emne, der tidsmæssigt hører sammen. Bagest er der ordforklaring med mange svære ord i forklaringerne. Fra ca. 12 år.

Berlinmurens fald - og den kolde krig (91.94)
Af Nigel Kelly, 2000
Hvorfor Berlinmuren blev bygget, og hvad grunden var til, at alle i Tyskland og mange andre lande var glade over, at den blev væltet i 1989. Om den kolde krig og kommunismens fald. Fra ca. 13 år.

Berlinmuren (94.42)
Af Anne Rooney, 2011
spændende og relevant bog om et sted og en begivenhed i den nyere verdenshistorie. Denne gang om Berlin i sommerdagene 1961 - muren mellem øst og vest. Der er rigtig meget fagligt stof af storpolitisk karakter i beskrivelsen, så en vis forforståelse er nødvendig for fuldt udbytte. Fra. ca. 13 år.

USA's historie (98.63)
Af René Bank Larsen, 2016
Bogen indeholder forskellige typer af illustrationer og faktabokse. Bogen har 22 kapitler med mange underafsnit. Bogen fortæller om USA's historie fra opdagelsen af Amerika til krigen mod terror. Af indhold kan bl.a. nævnes: nybyggerne, slaver, borgerkrig, den amerikanske drøm, racisme og Den kolde krig. Fra 12 år.