Kvindernes Internationale Kampdag
Kvindernes Internationale Kampdag

Børnebøger om stærke piger

20.02.19
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi fundet nogle af børnelitteraturens lidt mere ukendte, stærke kvindelige hovedpersoner frem. De kan overkomme triste ting, magiske ting og meget andet, der ikke er lige let - og selv om de ikke er nævnt blandt de 9 go'e, så husk lige Ronja Røverdatter og Pippi Langstrømpe.

Godnathistorier for rebelske piger : 100 fortællinger om exceptionelle kvinder
Af Elena Favilli, Francesca Cavallo (2018)
100 små eventyr om betydningsfulde kvinder. Bogen kan bruges til oplæsning for 4-8-årige og til selvlæsning for 9-12-årige
.

Godnathistorier for rebelske piger 2
Af Elena Favilli, Francesca Cavallo (2018)
100 små eventyr om betydningsfulde kvinder. Bogen kan bruges til oplæsning for 4-8-årige og til selvlæsning for 9-12-årige.

Mestertyven Vips. Bind 1, Det forbandede totem
Af L. G. Jensen (2012)
13-årige Karoline som hovedpersonen Vips, der er god til at stjæle og til parkour. Evner hun i den grad får brug for, da hun pludselig er på flugt fra hensynsløse forbrydere og de mystiske Grå Herrer, der vil have fat i det ældgamle indianske totem, hun og hendes far er kommet i besiddelse af.

Petrea
Af Mette Finderup (2011)
En letlæst bog om den seje 12-årige Petrea, som efter forældrenes skilsmisse bor alene sammen med sin flippede lærerfar på Nørrebro. Faren sætter ikke mange grænser, så moren ønsker, at Petrea kommer til at bo hos hende i sit velordnede rækkehus i Farum. Petrea elsker Nørrebro, selvom hun også har dårlige oplevelser med bandemiljøet. Hun har en rotte som kæledyr og er gode venner med et rockband, som består af drenge.

Skovpigen Skærv : roman
Af Kim Leine (2016)
"Når du kommer i nød, skal du finde det første træ". Sådan lyder mor Godivas råd til datteren Skærv, et råd hun får brug for. Skærv bor sammen med sin mor Godiva, far Frejk og lillebror Nor i skoven. De lever et lykkeligt liv i pagt med naturen, indtil den dag hendes forældre tages som slaver af den onde fyrste. Pesten hærger i landet, vinteren trænger sig på og Skærv er ensom. En anderledes, magisk og eventyrlig fortælling, til højtlæsning for børn fra ca. 8 år.

Matilda
Af Roald Dahl (2006)
Mathilda er en lille ekstremt velbegavet pige, der allerede før skolestarten i 5-års alderen har læst sig igennem alt på lokalbiblioteket. Hun bor sammen med sine forældre - h.h.v.brugtvognsforhandler og bingoentusiast - og en storebror, der romanen igennem forbliver ukendt. Mathilda starter i skolen og imponerer sin lærer frk. Blidh, men den rædselsfulde inspektør frk.Bullervold vil ikke anerkende Mathildas evner. Frk. Blidh fortæller Mathilda om sin frygtelige barndom og om frk. Bullervold, der har frataget hende alt. Mathilda begynder at udføre mirakler: Hunkan få et glas til at vælte og få kridtet til at skrive meddelelser til frk. Bullervold. Pludselig må Mathildas forældre stikke af til Spanien, fordi farens brugtvognsfiduser interesserer politiet.Mathilda får lov til at blive hos frk. Blidh. Bortset fra hende er alle voksne skildret som yderst egoistiske væsner, som mest tænker i materielle baner.

Vera
Af Mette Vedsø (2011)
Den handler om Vera og hendes forældre, der netop er blevet skilt. Far har fundet en anden kvinde. Mor og Vera flytter til en by på landet. Mor er ikke, som hun plejer, og Vera trives ikke i skolen. Men Veras ønskeseddel bliver gradvis opfyldt. Sedlen ligger som en kugle i lommen. Nogle gange er den kold andre gange varm.

Momo
Af Michael Ende (2016)
Momo, repræsentant for poesien, dukker pludselig op i udkanten af en moderne storby. Hun bosætter sig i en hule i et gammelt amfiteater, klædt i sit tilfældige selvvalgte sammenskrabede tøj.Hurtig samles byens børn, gøgleren Gigi, og gadefejeren Beppo omkring hende. Idyllen brydes, da "De grå mappemænd", tidstyvene opdager den livsglade pige og hendes venner. De forfølger Momo, dersom i andre eventyr har sin skytsengel, "Den vise mester Hora", han sender skildpadden Kassiopeia, med de magiske evner ud for at hjælpe hende. Det er en fantasifuld og spændende beretning omtidens gåde, der her fortælles. Samtidig er det en blanding af drøm og virkelighed, for ligesom H. C. Andersens eventyr er det et eventyr fuldt af kompleksitet og livsvisdom. Det handler ommennesker af i går, i dag og i morgen, om betingelserne for at overleve, om at have mod til at være tro mod sig selv.

Skammerens datter
Af Lene Kaaberbøl (2001)
Skammeren kan se ind i mennesker og se deres dårlige samvittighed og onde gerninger. Pigen Dina har arvet denne evne og bliver derfor blandet ind i en bloddryppende sag.