Mørk himmel
Colourbox: Mørk himmel

Barske bøger om depression og psykisk sygdom

15.06.18
Depression og psykisk sygdom kan ramme i alle familier og det kan være svært at snakke om hvordan det kan påvirke børn og deres dagligdag. Her får I en liste henvendt til de yngste med bøger, der kan hjælpe med at snakke og sætte ord på problemerne. Bøgerne bør læses børn og voksne sammen, så der kan sættes ord på følelserne i fællesskab og børnene ikke står tilbage med tankerne alene.

Rosas mor er på psykiatrisk hospital
2007 (DK5: bi 61.642)
Billedbog der handler om, hvordan der kan se ud på en psykiatrisk afdeling, og hvordan mor bliver passet, mens hun er syg. Det handler også om, hvordan Rosa bliver passet, mens mor ikke er hjemme.
Tegningerne giver anledning til snakke om medicin og andet, når mor eller far har en sindslidelse. Fra 3 år.

Mor er psykisk syg
Af Anna Rosenbeck, 2006
Line går i børnehaveklasse og storebror Peter går i 5. klasse. De bor sammen med mor og far. Alt ser trygt og godt ud, men mor er altid bange for, at der skal ske børnene noget. Hun er i det hele taget meget bange. Mor kommer på hospitalet, og Peter og Line kommer hjem til mormor og morfar. Mor er psykisk syg. Fra 4 år.

Mor er indlagt
Af Mette Egelund Olsen, 2012
Samtalebog om depression hos en voksen, og det er oplagt at anvende bogen i forbindelse med den svære samtale med børn om en depression blandt deres nære familie og venner. Det er en en realistisk hverdagshistorie om en lille pige, hvis mor igen bliver indlagt med en depression. Fra 6 år.

Da mor græd og kom på hospitalet
Af Christina Bredstrup, 1999
Billedbogen er ment som et hjælpemiddel for den voksne, der har brug for sammen med et barn at kunne sætte ord på psykisk sygdom i familien. Vi følger 5-årige Kasper fra det går op for ham, at mor ikke er som hun plejer at være og til familien til sidst igen kan være glade sammen. Fra 5 år.

Er det min skyld mor græder?
Af Helle Bossow, 2005
Det er historien om den 5-årige Anne, hvis mor er psykisk syg. Det er Anne, der fortæller om sin dagligdag med en mor, der skiftevis er meget ked af det og overenergisk, om drømmen om et ”normalt” familieliv og om børnehaven og besøgene hjemme hos veninden Louise. Fra 5-6 år.

Da Pelles far blev syg i hovedet
Af Bent Nørgaard, 2003
Bogen er en barsk og kontant fortælling om en fars psykiske sammenbrud og den efterfølgende behandling. Bogen beskriver farens uhyggelige og grænseoverskridende adfærd, og børnenes følelser af angst og senere afstandstagen til den syge og ”fremmede” far under behandlingsforløbet. Fra 5-6 år.

Allis og den udødelige og alle de andre
Af Birgit Strandbygaard, 2003
Bogen handler om to børns kamp for et godt liv med en deprimeret mor og en fraværende far. Allis’ mor er blevet indlagt med depression, og Allis kæmper for at blive elsket. Tonen er lun og underfundig fyldt med mange positive indfaldsvinkler til livets barske realiteter og dets fortrædeligheder. Fra 8 år.

Hvad børn ikke ved - har de ondt af: bryd tavsheden
Af Karen Glistrup, 2014 (DK5: 38.55)
Bogen handler om, hvordan man taler med børn om det svære emne, at deres forældre er psykisk syge, og den henvender sig til alle, der er i berøring med de sårbare børn. Bogen giver vejledning i hvordan man taler med børnene om psykisk syge familiemedlemmer. Henvendt til voksne.

Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre
Af Karen Glistrup, 2011 (DK5: 61.6421)
Denne bog er skrevet til alle som på en eller anden måde har angst og depression inde på livet enten personligt, som pårørende eller via sit professionelle virke. Det er en bog, der kan hjælpe i samtalen med børn. Henvendt til voksne.