Take shelter

27.06.13

Anbefalet af Mette Rasmussen, Slagelse Bibliotek

Er det en katastrofefilm eller et psykologisk drama? Det er op til en selv at vurdere i filmen Take Shelter, der handler om Curtis, en ganske almindelig mand i en lille amerikansk by, som begynder at blive plaget af mareridt og forestillinger om, at der er en storm af bibelske dimensioner på vej. Hans liv går langsomt men sikkert i opløsning, da han går i gang med at bygge et beskyttelsesrum i baghaven i et forsøg på at beskytte sin kone og datter. Men netop dette ender med at støde familien fra ham.

Take Shelter ER naturligvis ikke en katastrofefilm men et psykologisk drama om en mand, hvis sind langsomt går i opløsning, men den låner elementer fra gyserfilm og især fra f.eks. Stephen King. Uden dog at blive useriøs og overdramatisk.

Curtis spilles helt fremragende af Michael Shannon i en skuespilpræstation af de helt store. Han er en skuespiller, der bestemt er værd at holde øje med fremover. Det samme kan siges om Jessica Chastain, der spiller hans kone.

Det er en film, der ikke rigtigt ligner noget andet, og den bliver ved med at vende tilbage til en i flere dage efter man har set den.

Filmen har vundet adskillige priser på bl.a. Cannes Festivalen og var også nomineret til en Bodil for Bedste Amerikanske Film.