Svinalängorna (Beyond)

Af Anonym (ikke efterprøvet)
27.06.13

Anbefalet af Jørgen Laustsen, Slagelse Bibliotek

Den svenske film "Svinalängorna" fik dansk premiere i foråret 2011 under den internationale titel ”Beyond”. Desværre fik den kun en kort levetid i de danske biografer, hvilket var en skam, da der er tale om en rigtig god film.

Svinalängorna/Beyond er den svenske skuespillerinde Pernilla Augusts debut som spillefilmsinstruktør. Der er tale om en filmatisering af Susanna Alakoskis roman af samme navn, oversat til dansk i 2007 med titlen ”Svinestierne”

Filmens hovedperson Leena bliver indhentet af sin fortid, da hendes døende mor kontakter hende efter mange års tavshed.  Modvilligt overtales Leena af sin mand til at besøge sin mor en sidste gang og sammen tager de med deres 2 børn den lange tur fra Stockholm til Ystad i Sydsverige. For Leena bliver rejsen bliver også en rejse tilbage til barndommen, en opvækst præget af forældrenes stigende alkoholmisbrug, der i sidste ende langsomt men sikkert ødelægger familien.

Der er tale om skandinavisk drama med vægt på skuespilkunst og ikke på de ydre effekter. Leena som voksen spilles af Naoomi Rapace, bedre kendt som Lisbeth Salander fra filmatiseringen af Stieg Larsson. Trilogien og Tehilla Blad som den unge Leena for blot at nævne to af de mange fine skuespilpræsentationer.
Med små virkemidler er det lykkedes Pernilla August at skabe en seværdig film. En lille stor film, der fortjener et større publikum.

Filmen modtog i 2011 Nordisk Råds Filmpris.