3 ting du ikke vidste om Ludvig Holberg

01.09.17
Journalisterne citerer ham. Forskerne debatterer ham. Teatrene spiller ham, og eleverne læser ham i skolen. Men hvad er det præcis med Ludvig Holberg, som gør, at han stadig er relevant for os i dag? Foruden det faktum at han betragtes som den danske litteraturs fader, har vores cand.mag i litteraturvidenskab, Mette Lauritzen fundet ud af tre ting om Holberg, som du måske ikke lige vidste.

1

Vi kender alle Ludvig Holberg og hans mange elskede komedier. Stærk præget af sin tid satsede han på fornuften og videnskaben som vejen frem og ikke så meget det religiøse. Men vidste du, at Holberg også var imod striks terpen af viden i skolen? Han mente, at man burde have mere tillid til menneskets fornuft. Især den kristne undervisning blev kritiseret. Holberg sagde blandt andet, at børn først måtte blive til mennesker, før de skulle blive kristne. 

2

Glæden ved og troen på fornuften i mennesket gjorde Holberg kritisk overfor flere af samtidens tanker. Den kristne forestilling om arvesynd passer eksempelvis dårligt sammen med ideen om menneskets frie vilje. Følger man en rationel tankegang, er det også kun fornuftigt, at alle mennesker er lige. Derfor var Holberg også før sin tid i forhold til kvinderettigheder, og mente at kønsforskelle kom af forskellig opdragelse af drenge og piger. I rejseromanen Niels Klims underjordiske Rejse opdigtede Holberg bl.a. et utopisk land, hvor alle mænd og kvinder var lige, og flere kvinder besad de højeste stillinger i samfundet.

3

Holberg skrev over 30 komedier i sin levetid. 26 af dem blev skrevet i perioden 1722-1726, og de første 15 af dem blev skrevet på ét år. De minder meget om hinanden i opbygningen, med et tydeligt moralsk budskab til sidst. Komediens hovedperson er også ofte manisk og har et forvrænget verdenssyn, som er genstand for latterliggørelsen. 

Hvis du kunne tænke dig at vide mer om hvad hemmeligheden bag Ludvig Holberg er, så kom med når skuespilleren Niels vandrefalck Andersen fortæller om, hvordan Holberg reddede det danske sprog fra fortabelse. Det foregår den 14. september på Skælskør Bibliotek. 
Tilmeld dig her: https://www.slagelsebib.dk/arrangementer/voksne/alle-tiders-holberg