Mord i de gode gamle dage

Af Anonym (ikke efterprøvet)
06.07.13

Anbefalet af Lone Arevad, Slagelse Bibliotek
 

Andrew Taylor: Lydmouth-serien
På Biblioteksklubbens besøg på Krimimessen i Horsens i marts 2012 havde jeg fornøjelsen af at møde den engelske krimiforfatter Andrew Taylor.
En høflig og venlig mand – gift med en smilende dame, der af uforklarlige årsager tog et par billeder af sin mand sammen med mig; en overlæsset voksen kvindelig bibliotekar, der skulle have signeret et par bøger. Jeg følte mig et øjeblik helt betydningsfuld, efterfulgt af den gysende tanke, at jeg måske var hans eneste danske læser! Det er næppe tilfældet. Men for en sikkerheds skyld får han her mine varmeste anbefalinger.

Mens du venter som nummer trist i reserveringskøen på nogle af de nyeste titler indenfor krimi-genren, bør du forsøde ventetiden med nogle spændende mordsager af lidt ældre dato the english way.

Vi befinder os i efterkrigstidens England, i den brogede og lidt slidte stationsby Lydmouth  - en opdigtet by tæt på den walisiske natur med bakker, store vidder og høj himmel.

Serien kredser om kriminalassistent Richard Thornhill, en knudemand med masser af længsler og store krav til sig selv og sin omverden.

Udadtil lever den nytilflyttede pæne midaldrende kriminalassistent et sobert liv med hustru og to børn, bil i indkørslen og mindre trivielle problemer. Ægteskabet er en smule forsømt og begge parter har for længst pakket begejstringen sammen og erstattet den med tryg rutine. Det nytilflyttede ægtepar passer så glimrende ind i 1950’ernes søvnige Lydmouth.

Men snart sker der ting og sager. Byen vågner op til mord og ulykke - og fortiede hemmeligheder vælter ud af skabene.
Hvis man vil have størst udbytte af serien og udviklingen af de gennemgående personer (ikke mindst anti-helten Thornhills gradvise forvandling med tiltagende løssluppenhed til følge) skal man læse serien i kronologisk rækkefølge.
Lydmouth-serien er en af de serier, der i mindst lige så høj grad kredser om hovedpersonernes privatliv, som de mord, der bliver begået.

Serien byder på masser af forbudt lidenskab og jalousi, grådighed og korruption, sleskhed og løgnagtighed. Lydmouth huser alle samfundsklasser og et rigt udvalg af forskellige personager på godt og ondt – og det er så engelsk, som det kan blive.

Andrew Taylor har indtil videre skrevet otte romaner med Lydmouth som dragende kulisse og Richard Thornhill som bærende hovedperson. Og det er ikke kedeligt.
Det er ukompliceret læsning - og lidt uhyggeligt på den meget hyggelige måde.
Læsningen bør ledsages af en god cup of tea og et fad med gode biscuits, for du kan kun overgive dig til Taylors syndige univers fra de gode gamle dage med folk og fæ i regnfulde Lydmouth.

De dødes måned (1)
Under nedrivningen af en gammel kro støder man på skelettet af et nyfødt barn. Undersøgelserne peger tilbage til en viktoriansk mordsag, men også til den nærmeste fortid. Snart er det idylliske landsbysamfund på randen af opløsning.

Dødelig dårskab (2)
I et lille sogn på grænsen mellem England og Wales, bliver en ældre kvinde fundet myrdet i kirkens sakristi. Under opklaringsarbejdet dukker landsbyens fortielser og løgne efterhånden op.

Galgetræet (3)
En mand bliver fundet hængt i nærheden af den gamle markedsby Lydmouth. Kriminalassistent Thornhill sættes på sagen, og samtidig opdager en kvindelig journalist, at der er foregået mystiske ting på den skole, hvor den døde underviste.

Morderisk mørke (4)
Ude i verden raser Koreakrigen og kommunistforskrækkelsen, og i den engelske lilleby Lydmouth bliver en usympatisk storbyjournalist myrdet, og en sag om en forsvunden pige genåbnes. Kriminalassistent Thorhill har derfor travlt, og samtidig er han dybt forelsket.

Hvor rosen mister sin pragt (5)
Kriminalroman om mordet på den småprostituerede Matti, der betjener mændene af det bedre borgerskab i den lille engelske by Lydmouth. Opklaringsarbejdet tvinger kriminalassistent Thornhill til at se på sin egen moral.

Blodrøde spor (6)
Da den aldrende enkemand Rufus bliver fundet død, lyder kendelsen på selvmord, men det er kriminalassistent Thornhill ikke tilfreds med. Han graver i sagen, som involverer mange personer, herunder hans egen kone Edith, da dødsfaldet viser sig at have tråde tilbage til mystiske dødsfald i 1938.

Seance med skæbne (7)
En række overfald og brandstiftelser er tilsyneladende rettet mod lokalavisen Gazette, og det er nærliggende at mistænke folk bag konkurrenten Evening Post. Da en pensioneret læge bliver myrdet og en handelsrejsende forsvinder må kriminalassistent Thornhill på banen.

Blottet for bødlen (8)
Kriminalassistent Thornhill konfronteres med sin fortid, da en pensioneret kollega findes myrdet.