Modige madammer og krasse kvindfolk

15.04.20
Kært barn har mange navne. Her er 9 go’e fra eReolen forfattet af kvinder, der mener noget og vil noget med det, de mener og skriver om. Eller mente, for der er nogle stykker, der ikke længere er iblandt os. Det er alle kloge kvinder, modige i deres samtid - og selvom en del af disse bøger har mange år på bagen, er der stadig masser af saft og gennemslagskraft i dem, som gør dem aktuelle at læse - selv den dag i dag.

Du skal være oprettet på Slagelse Biblioteker og Borgerservice samt bosat i kommunen, hvis du ønsker at benytte eReolen. 

Apropos virkeligheden
Af Elsa Gress, opr. 1972

"Hendes essaysamling er polemik og debat, kommentarer og kritik, problemer og principper... Sjældent har en forfatter haft så megen ret til at have så meget ret i så meget. Gid verden ville lytte til hende, så overlever vi. Og så bliver det værd at overleve. Hun er faktisk den klogeste." 
- Jens Kistrup, Berlingske Tidende

Find bogen på:
eReolen
 

Det erotiske hamster
Af Thit Jensen, opr. 1876

”Før jeg havde læst Thit Jensen, smilede jeg overbærende ad denne valkyrie med det brændte bryst, en lille tosset kone draperet i lange atlaskes gardiner pyntet med bjergkrystal. Men efter at have læst Den erotiske hamster bliver jeg øm om hjertet over denne kriger”. 
-Susanne Brøgger

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Biblioteker
 

Gift: Erindringer
Af Tove Ditlevsen, opr. 1971

”Hun var sej ad Pommern til”.
-Niels Barfoed

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Biblioteker
 

Løvespor: Essays
Af Suzanne Brøgger, opr. 1995

”Hendes tonefald og ekshibitionistiske glæde ved den eminent fantasifulde og sensuelle sprogbeherskelse er til stede fra første til sidste side”.
-Politiken

Find bogen på:
eReolen

 

Let gang på jorden: letsindighedens gave
Af Agnes Henningsen, opr. 1941

”Det er noget sludder, hvis man hævder, at Agnes Henningsen kan bruges som rollemodel for nutidens unge piger. Hun skal læses i sin historiske kontekst, men gør man det, bliver hun til gengæld en indtagende og humoristisk rejsekammerat”.
-Information

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Biblioteker

Rygsvømmeren
Af Leonora Christina Skov, opr. 2003

”Uden medynk eller iscenesat forsøg på at pådutte skyld tegner 'Rygsvømmeren' et skræmmende præcist billede af, hvordan et barn, der er blevet ødelagt, er gået i tusinde stykker, selv som voksen”.
-Fyens Stifttidende

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Biblioteker

Luft under vingerne
Af Erica Jong, opr. 1973

”Spørg din mor, hvad ' det gnidningsløse knald' er, og hun vil svare Erica Jong. De fleste kvinder, der var unge i 70' erne, har læst forfatterindens debutroman Luft under vingerne om en ung kvindes seksuelle udfoldelser, og siden har mange generationer taget den til sig”.
-Eurowoman

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Biblioteker

Sådan bliver kvinder lykkelige 
Af Fay Weldon, 2007

”Det er ikke enhver beskåret at kunne være underholdende og charmerende midt i moralprædikener, men Fay Weldon kan, fordi hun som forfatter (og menneske) er så rummelig, vidtfavnende og stor i slaget. Og intet er for stort, intet for småt til, at det kan tages op og endevendes med henblik på, hvor henholdsvis lykken og ulykken gemmer sig”.
-Jyllands-Posten

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Biblioteker

The grass is singing
Af Doris Lessing, opr. 1949

…."den kvindelige erfaring, som med skepsis, ild og fremsynet kraft har underkastet en splittet civilisation granskning".
-Juryen, Nobelprisen i Litteratur, 2007

Find den engelske udgave på:
eReolen
Slagelse Biblioteker