Nominerede til DR Romanprisen 2023

12.12.22
Så er alle seks kandidater til DR Romanprisen 2023 fundet!

De seks bøger, der er i spil til prisen, rummer fremragende personbeskrivelser og stærke tidsbilleder og får os til at tænke over vores fortid og fremtid. Der er masser af potentiale til gode samtaler i bibliotekernes over 100 læseklubber om blandt andet magt, idealer, køn, begær, relationer, ensomhed, klima, drømme, tid og erindring.

De seks kandidater og deres bøger kan du læse mere om herunder. Rigtig god fornøjelse!

Kilde: Litteratursiden.dk

"Tjeneren og hans søster" af Dorrit Willumsen

Med poesi, nænsomhed og underspillet humor tegner Dorrit Willumsen i "Tjeneren og hans søster" et vidunderligt portræt af et aldrende søskendepar: Alf har altid haft appetit på livet, men er nu alvorligt syg. Hans søster Vera, kaldet Søster, har altid levet alene og stået i andres skygge. Nu skal hun passe ham, og det er et stort slid.

Det er gribende at læse om Søsters indre længsler, om alt det hun hellere vil drømme om end gøre i virkeligheden. Gennem Willumsens perlende prosa vises et liv, som ofte ikke åbnes ind til. Efter Alfs død læser Søster hans dagbog fra ungdomsårene og konfronteres med, at der er meget, hun ikke vidste om ham.

"Pigedyr" af Cecilie Lind

"Pigedyr" er en foruroligende og sanselig lolitafortælling, set fra Lolitas perspektiv. Den 14-årige Sara opdager mænds begær, ligesom hun oplever, at hun bliver besat af lige netop det begær og den magt, det giver hende at blive begæret. Fortællingen er indrammet af en prolog og en epilog, der foregår i henholdsvis 2038 og 2037, hvor Sara er en tilbagetrukket skikkelse, der er besat af synet af purunge piger.

Romanen rummer et skarpt blik på forskellige former for begær, herunder magtrelationer mellem veninder. Lind giver en ny vinkel på debatten om metoo, seksuelt samtykke og magtdynamikker.

"Pio" af Kristian Himmelstrup

"Pio" vækker en kontroversiel skikkelse i Danmarkshistorien til live. Louis Pio startede Socialistiske Blade og lagde grunden til den danske arbejderbevægelse og dermed Socialdemokratiet. Han var drevet af idealisme, men gennem romanen fremstår han i stigende grad som en fantast.

Pio var en af de første kvindeforkæmpere, samtidig med at han var utro og levede et dobbeltliv. Der er potentiale for gode samtaler i læseklubberne om de mange politiske magtkampe og om Pios selvbedrag; hvorvidt han var forræder eller martyr. En del af bogens kapitler fortælles af Pios kone, Augusta, og gennem hende får vi et andet perspektiv på Pio og samtidig et godt indblik i tidens kvindekamp.

"Byen og havet" af Keld Conradsen

I "Byen og havet" sendes fortælleren mentalt tilbage til 80’ernes Aarhus for at finde ud af, hvorfor hans ven Arvid pludselig forsvandt. Arvids tante giver fortælleren en kasse med gamle breve, der måske kan give en forklaring. Brevene tilhører Arvids mor, Jenny, som i 60’erne læste geologi og allerede som studerende fandt beviserne for en ny teori om kontinenternes bevægelse, inden hendes liv fik en tragisk ende.

Men hvad førte egentlig til Jennys død? Det udforsker fortælleren, som også er geolog, i denne gribende og filosofiske videnskabsroman om erindring, venskab, magt og en akademisk skandale. Krydsklipningen imellem de tre årtier – brevene fra 60’erne, fortællerens erindringer fra 80’erne og nutiden – er godt skruet sammen af Conradsen.

"Livet går over sine bredder" af Lea Marie Løppenthin

"Livet går over sine bredder" er en fabulerende kollektivroman om liv og forskellige former for relationer. Felix besøger veninden Eva og hendes mand, Simon, og bliver hurtigt inddraget i en begravelse af Simons mormor hos virksomheden Cyklus på Lolland, som komposterer afdøde i en klimavenlig proces.

Cyklus lader de afdøde genindgå i kosmos i en sekulær og klimavenlig proces. Intet bliver tabt, liget/livet ændrer bare form, og pludselig udvider romanen sine dimensioner, som titlen så rammende antyder. Vi konfronteres med spørgsmål, der udfordrer vores forståelse af liv og død, tid og rum. En original og formeksperimenterende sci fi-klimafortælling om kompostering af mennesker og genopstandelse.

"Strøm" af Michael Holbek

Strøm er en stemningsfuld og rørende familiekrønike om en sjællandsk håndværkerfamilie fra 1966 til 1987. Romanen giver et rammende tidsbillede og spejler nogle af de store samfundsomvæltninger, der fandt sted i de tre årtier. Vi følger drengen Kim fra barn til voksen; faren er elektriker med eget firma, moren er porcelænsmaler, mens morbroren bevæger sig fra at være (halv)kriminel til kriminel. Mennesker, der vil det bedste, drømmer, arbejder hårdt og alligevel kommer galt afsted.

Denne vidunderlige roman beskriver troværdigt og nuanceret liv og skæbner. Som læser kommer man til at holde af personerne – også de kriminelle – fordi Holbek beskriver dem hjertevarmt, fordomsfrit og med glimt i øjet.