Gys med film fra Filmstriben

17.10.22
Det er koldt og mørkt udenfor, så hvorfor ikke krybe under dynen med en god gyser?

Der findes uendeligt mange slags gode gys - det psykologiske, det paranormale, slasher, det overraskende, det gotiske og ikke mindst kultklassikerne. Vi har fundet en række gode gyserfilm frem til dig fra Filmstriben, som alle på hver deres måde kan få det til at løbe koldt ned at ryggen på dig. Og hvad kunne være bedre opvarmning til De Dødes Nat 2022?!

Sæt popcornene over, find film og dyne frem (og måske en hånd at holde i) for der er garanti for gåsehud, kuldegysninger og hjertebanken...

Rigtig god fornøjelse... hvis du tør...?

Dr. Caligaris Kabinet, 1919

En teltholder i et omrejsende tivoli bruger en søvngænger til at begå en række grusomme mord. Det viser sig, at teltholderen i virkeligheden er forstander for et sindsygehospital - men hele historien er blot en gal mands drøm ...

Robert Wienes klassiker "Dr. Caligaris Kabinet", den tyske ekspressionismes mesterværk, har inspireret kunstnere i alle kategorier i snart et helt århundrede.

LINK TIL FILM

Nosferatu, 1922

Da den unge Hutter i 1839 rejser til Transsylvanien for at afslutte en ejendomshandel med den uhyggelige grev Orlock, er han intetanende med til at sætte en djævelsk plan i værk.

Den første filmatisering af Bram Stokers gyserklassiker er stadig i dag en af de bedste Dracula-fortællinger – den velkendte historie om den ensomme, blodsugende greve – F. W. Murnaus mesterværk og et startskud for hele gyserfilmgenren.

LINK TIL FILM

Lad den rette komme ind, 2008

I Vällingbys vinterkulde begås en række blodige mord. En ny pige, Eli, er flyttet ind ved siden af Oskar, som er bøllernes mobbeoffer i skolen. Et venskab opstår mellem de to 12-, snart 13-årige, og de blodige mord og mobningen fortsætter.

LINK TIL FILM

Nattevagten, 1994

Martin får studenterjob som nattevagt på Retsmedicinsk Institut og skal her gå regelmæssige runder i de rum, hvor de døde opholder sig inden deres endelige hvile. Samtidig finder en række bestialske kvindemord sted i København, og der begynder at foregå mystiske og uhyggelige ting på instituttet. Martin opdager til sin skræk, at flere spor peger mod ham.

LINK TIL FILM

The Host, 2006

Seks år efter at amerikansk militær har lukket kemikalier ud i Han-floden, dukker der et frygteligt monster op, som spreder død og panik i Seoul. Uhyret fanger teenagepigen Hyon-Seo levende og hendes familie kæmper desperat for at finde hende igen.

LINK TIL FILM

Børnehjemmet, 2006

Laura tilbragte seks lykkelige år af sin barndom på et børnehjem ved Spaniens kyst. Som voksen flytter hun tilbage til stedet med sin mand, Carlos og deres søn, Simon, for at genetablere huset som et hjem for handicappede børn. Mens Simon nysgerrigt undersøger det gamle, tomme hus, begynder hans fantasi at løbe af med ham.

Simons oplevelser bringer Laura minder om en forfærdelig hemmelighed fra hendes barndom på børnehjemmet frem, og da Simon en dag forsvinder indser hun, at spøgelserne måske ikke blot eksisterer i drengens farverige fantasi.

LINK TIL FILM

Lad de døde hvile, 2018

Jimmy er ikke bare fan af heavy metal, gys og det okkulte. Han har et mål: han vil i kontakt med sin afdøde mor. Den nye dreng i klassen, charmetrolden Amir, får lokket Jimmy til at imponere skolens to flotteste piger, Louise og Anna, med et lille ritual. Efter ritualet indser Jimmy, at han har begået en gruelig fejl, der kan ruske op i døde hemmeligheder og betyde hele verdens undergang. En ægte gyserkomedie som Hollywood lavede dem i 1980'erne.

LINK TIL FILM

Coming home in the dark, 2020

En campingferie i den idylliske, men isolerede newzealandske natur tager en skræmmende vending, da den camperende familie møder to kriminelle på jagt efter et nyt køretøj. I begyndelsen ligner det den klassiske historie om at være på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, men det skal snart vise sig, at mødet trækker spor til familiefaderens fortid og mørke hemmeligheder, som han troede, at han for længst havde lagt bag sig… “Coming Home in the Dark” er en nervepirrende, brutal og voldsom oplevelse, som bestemt ikke anbefales til folk, der ikke bryder sig om den slags.

LINK TIL FILM