Klimaforandringer fortalt for børn og unge

01.04.20
Vejret bliver varmere, isen smelter og verdenshavene stiger. Bekymringerne for klimaet tager til, det kan også ses spejlet i børnebøgerne. Her er en liste på 9 go’e bøger om klima og klimaforandringer for de store børn på 9-16 år. Der er et par fagbøger imellem, men ellers er det romaner der fortæller om klimakrisen og den globale opvarmning i børnehøjde.

Bøgerne har vi selvfølgelig på Slagelse Bibliotekerne, men de kan også findes på eReolen GO!. Husk, du skal være bosat i Slagelse Kommune og oprettet som låner, før du kan bruge eReolen GO.

Den rustne verden
Af Adam O. 

Del 1: Flugten fra Danmark
Fire søskende skal besøge deres morfar i Sverige, men efter et flystyrt er de i et fremtidsdanmark, fyldt med skrot og onde robotter. Kan de nå frem til morfar i tide?

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne 

Del 2: Motorhjerte
De fire børn, Lærke, Peter, Bowie og Ramona, er nu hos deres morfar, men ikke nødvendigvis i sikkerhed. De må konfrontere både kamprobotter og kyniske voksne i jagten på sandheden.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne 

Vest for Charlie
Af Line Leonhardt

Da brødrene Victor og Mikes farmor dør, efterlader hun en nøgle, et brev og nogle fotografier. Det bliver starten på brødrenes søgen efter deres far, men Regimet kontrollerer alt og gør det svært for drengene at gennemføre deres plan.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne
 

Ørkenfeber
Af Søren Jessen

I en nær fremtid er verden blevet til ørken og vand er en mangelvare, der sælges dyrt på det sorte marked. Po arbejder som pakkebud, han har mistet sin eneste ven til ørkenfeberen, og bor alene med sin sandkat i sit køretøj Triton.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne

Nord
Af Camilla Hübbe

Dragen Nidhug gnaver i Yggdrasils rødder og jorden er ved at gå under. Pigen Nord er den eneste, der kan stoppe den og hun må tage på en lang og farefuld rejse gennem Jotunheim, befolket af magiske væsner. Heldigvis får hun hjælp af skæbnegudinderne, egernet Ratatoskr og selveste Vølven.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne

 

Terra Nova-serien
Af Astrid Heise-Fjeldgren

Del 1: Den som tøver
I fremtidsstaten Oplandet, hvor magthaverne styrer befolkningen med hård hånd, har den unge Aik gennemskuet regeringens løgne og flygter fra uddannelsesstedet Minerne. Sammen med vennen Ken vil han nu prøve at finde sin forsvundne mor og lillesøster.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne

Del 2: Den som svigter
Vennerne Aik og Joak forlader byen Store F for at finde Aiks lillesøster. De finder hende hurtigt, men hun er syg, og de drager mod Subregion Syd for at få hjælp. Her opstår nye problemer.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne

Del 3: Den som husker
Aik og vennerne og deres forskellige allierede prøver stadig at holde liv i oprørsgruppen Àlibertá. På hver deres måde kæmper de for en fremtid, men det kræver et opgør med KK.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne

Fiskepigen
Af Søren Jessen 

Helt ny billedroman fra 9 år, der kommer på biblioteket lige om lidt. Gennemillustreret kortroman, der foregår i en verden hærget af voldsomme storme og oversvømmelser som følge af klimaforandringer.

Der er ikke meget at se, natten er kulsort, men jeg kigger efter noget helt bestemt. Dér er det. Langt, langt ude i horisonten kan jeg se lyset fra fyrtårnet. Så længe det lyser, er vi ikke helt alene i verden, Frede og jeg.

En pige passer på sin lillebror Frede, der ikke er helt normal. Imens raser en voldsom storm, der har oversvømmet alt, undtagen deres hus på bakken. De venter på, at deres mor og far skal komme hjem. Mens dagene går, fortæller pigen historier om dinosaurer og fisk, og om fiskepigen, der er bedste ven med alle havets dyr. Udenfor bliver stormen værre.

Læs mere på forfatterens hjemmeside. 
 

Fimbulsommer: noveller om klima, miljø og forbrug

Der skal komme en fimbulsommer, som skal vare i tre år med hede briser af kultveilte og ultraviolette solstråler. Og så: Jorden skal sættes i brand og synke i oceanet!”
Hvad hvis vi tænker så meget på her og nu, at vi sætter fremtiden på spil? Og hvad med vores efterkommere, der må nøjes de rester af fremtid, som vi levner til dem? Hvad hvis naturen mister tålmodigheden med menneskene, og jætterne vender tilbage?

Det er nogle af de spørgsmål, der stilles i bogens otte historier om klima, miljø og forbrug.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne

Under polarisen
Af Line Renslebråten

Om hvad der gemmer sig af dyreliv i, under og på isen ved Polarhavet. Om hvorfor isen på polerne er vigtig i forhold til økosystemer og klima, og om klimaforandringer og konsekvenserne, hvis isen smelter helt væk.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne
 

Skrald: lort eller lagkage?
Af Gerda Raidt

Faktabog om skrald og om hvordan vi kan forvandle vores affald til en nyttig og værdifuld ressource ved hjælp af genanvendelse. Derudover fortælles affaldets historie fra stenalderen til i dag.

Find bogen på
eReolen Go
Slagelse Bibliotekerne