Døden kommer og den vil have dine øjne af Cesare Pavese

27.06.13

Anbefalet af Mette Rasmussen, Slagelse Bibliotek

Den italienske digter og forfatter Cesare Pavese er en af de største italienske forfattere i den tyvende århundrede, men er som så mange andre fremragende forfattere desværre nærmest ukendt udenfor sit hjemland (og den engelsktalende verden).

Denne lille digtsamling består af digte skrevet umiddelbart op til Paveses selvmord i 1950. Historien bag digtene er en ulykkelig kærlighedsaffære med den amerikanske skuespillerinde Constance Dowling og Paveses tiltagende depression, der endte med at tage livet af ham.

Digtene, fremragende oversat af den danske digter Morten Søndergaard, omhandler derfor netop disse to ting: kærligheden og døden. En verden af skønhed og mørke. De er præget af gentagelser og kredsen om de samme billeder igen og igen (døden, havet, jorden, tomheden, blikket) og lukker sig derfor om sig selv på den bedst tænkelige måde. Det er dog ikke digte, man nødvendigvis behøver at analysere, det er digte der bare kan nydes som det de også er: små billeder udført i et smukt sprog.