Det du mister af Lisbeth Brun

27.06.13

Anbefalet af Mette Rasmussen, Slagelse Bibliotek 

Lisbeth Bruns roman Det du mister handler kort sagt om Marie, som i starten af tresserne får to børn med to forskellige mænd, som hun kun kender flygtigt. Den ene beholder hun, den anden bortadopteres, da hun under graviditeten er blevet gift med landmanden Villy, som ikke vil tage dem begge to. Dette er fundamentet for hele historien, da Marie gennem sit liv bliver nødt til at forholde sig ikke bare til de ting hun har valgt (ægteskab, tryghed) men også fravalgene (bortadoptionen, et mere selvstændigt liv). Maries liv på gården med Villy bliver mere og mere præget af fortrydelse, og Marie begynder at søge væk fra rollen som hustru og mor, blandt andet gennem venskabet med naboerne Holger og Anne.

Det er en bog, der handler om hvad der sker, når man træffer valg, og når man bare lader sig flyde med af livet og pludselig en dag begynder at stille spørgsmålstegn ved ens livsvalg.

Det du mister er en utroligt smuk bog, hvor alt det der ikke bliver sagt, alt det man aldrig fik gjort, ligger lige under overfladen. Det ligger derfor lige for at sammenligne den med f.eks. Ida Jessen eller Helle Helle. Men Lisbeth Bruns sprogbrug er helt unik, meget poetisk og til tider nærmest smertefuldt.

Flere af Lisbeth Bruns romaner foregår i det samme miljø omkring Limfjorden på forskellige tidspunkter, hvor personerne og krydser ind og ud mellem bøgerne. Det du mister deler derfor lokalitet og persongalleri med Vejs ende og Som brødre vi dele, men alle tre bøger kan læses separat, da de foregår på forskellige tidspunkter med forskellige hovedpersoner.