The Darkest Minds af Alexandra Bracken

Af Anonym (ikke efterprøvet)
05.11.14
The Darkest Minds tager sit udgangspunkt i en mystisk sygdom, som hærger USA. Sygdommen rammer kun børnene, der dratter om som fluer.

Anbefalet af Katrine Jørgensen
 

The Darkest Minds tager sit udgangspunkt i en mystisk sygdom, som hærger USA. Sygdommen rammer kun børnene, der dratter om som fluer. Det fåtal, der overlever sygdommen, får overnaturlige evner. Evner der skræmmer den voksne del af befolkningen og især myndighederne så meget, at det bliver besluttet, at børnene for nationens sikkerhed skal anbringes i ’rehabiliteringslejre.’ Begivenhederne ser vi igennem hovedpersonen Rubys øjne, en af de få, der har overlevet sygdommen. Hendes 10-års fødselsdag tager en dramatisk drejning, da Ruby også udvikler overnaturlige evner. Evner hun ikke selv forstår, og evner der får hendes skræmte forældre til at låse hende inde i garagen og tilkalde politiet. Snart er Ruby på vej til landets mest brutale rehabiliteringslejr, Thurmond, hvor hun tilbringer de næste seks år med opslidende arbejde, kulde, tortur og frygt. Ruby ved, at hendes evner er meget sjældne og ekstremt farlige, og hun indser snart, at det kun et spørgsmål om tid før hun bliver opdaget og slået ihjel. Det lykkes hende at flygte og slutte sig til en lille gruppe jævnaldrende børn, der ligesom hende også er på flugt. Med myndighederne, dusørjægere og The Children’s League i hælene tager de turen tværs over staten Virginia i en skramlet minibus, mens de leder efter The Slip Kid, et fristed, hvor de måske endelig kan finde fred og være dem selv.

Så er scenen sat for en forrygende ungdoms- og science fiction roman, der tager os læsere med på en rejse til en mørk, brutal og helt igennem skræmmende verden. Bogen hører til den dystopiske gren af science-fiction genren, da den foregår i en nær postapokalyptisk fremtid. Vi befinder os i et USA, som er brudt sammen økonomisk og hvor kaos, usikkerhed og vold præger hverdagen. Modsat mange andre bøger i samme genre evner Alexandra Bracken at skabe en helstøbt og realistisk verden, som man som læser ikke kan undgå at blive fordybet i. Især var det plottet der til at starte med tiltrak mig ved bogen, da det ikke var noget, jeg havde stødt på før. Jeg blev bestemt ikke skuffet, for hurtigt blev jeg revet med til en helt anden og meget rå verden. Børnene bliver behandlet som monstre af de voksne, mens børnene gengælder de voksnes vold ved at bruge deres evner, og ender med at blive lige så brutale. Det er en verden, hvor ingen er enten helt gode eller helt onde, og det var bestemt med til at gøre bogen interessant og fængende.

Dialogen er alle tiders, og så er personerne bare vidunderlige. De er alle velskrevne og mangesidede, og især var jeg vild med Ruby, der trods alt hvad hun har været igennem har en urokkelig styrke og en meget godhjertet karakter. En af bogens styrker er da også en fokus på det gode i mennesker, trods alt det onde, og på venskabet mellem bogens hovedpersoner. Selvom jeg godt kunne gætte mig til noget af handlingen, så bød den også på en del overraskelser, som passede perfekt ind i fortællingen og med Rubys udvikling. Slutningen var hjerteskærende, men også meget i tråd med Rubys person. Alt i alt så sad jeg tilbage med en virkelig god læseoplevelse og en lyst til straks at læse den næste i serien, Never Fade. Den sidste bog i serien, In the Afterlight, udkommer snart i Danmark, og den skal helt sikkert også læses.

The Darkest Minds og efterfølgeren Never Fade findes foreløbig kun på engelsk og kan bestilles via www.bibliotek.dk