Charlie is my Darling

Af Anonym (ikke efterprøvet)
10.07.14

Anbefalet af Leif P. Jørgensen den 10. juli 2014

 

CD, LP samt dvd-film fra gruppens tur til Irland den 3.-4. september 1965

Ja, jeg har været fan af The Rolling Stones i godt 50 år. Lige siden Jørgen Mylius spillede gruppens 3. single ”Not Fade Away” i Efter Skoletid på det dengang nystartede P3. Pladen udkom i februar 1964.

Nej, jeg var ikke på Roskilde Festival i 2014 for at se og høre de aldrende rullesten.

For tiden er gået og som Robert Zimmerman sang allerede i januar 1964: The Times They Are A-Changin’ …

1964 var et godt år for The Rolling Stones. I juni måned besøgte de Chess-studierne i Chicago. Her prøvede de kræfter med en stribe numre, som i eftertiden stadig fremhæves som nogle af de mest inspirerede og vellykkede indspilninger. Sangen ”It’s All Over Now” konkurrerede den sommer for 50 år siden med The Beatles ”A Hard Day’s Night” og The Animals ”House Of The Rising Sun” om førstepladsen på den engelske hitliste.

Beatles-sangen var titelnummeret fra deres første film, som nåede biograferne i december 1964. Lige nu kan vi glæde os til, at en nyrestaureret udgave er på trapperne, både på dvd og bluray.

Filmen ”A Hard Day’s Night” var en blanding af dokumentar-, koncert- og spillefilm. En sort-hvid film af instruktøren Richard Lester.

Om The Rolling Stones ønskede at lave noget tilsvarende er svært at vide. Men et år senere fulgte fotografen Peter Whitehead i hælene på rullestenene, da de tog af sted på en kort tur til Dublin i Irland og Belfast i Nordirland.

Det var i mellemtiden blevet 1965. Et år var gået, og navnkundige singler som ”The Last Time” og ”Satisfaction” havde gjort Stones til et virkeligt stort navn, også i USA. Næste single ”Get Off Of My Cloud” var lige på trapperne.

Der kom en 64 minutter lang dokumentarfilm ud af optagelserne, og den blev vist på Mannheim film-festivalen i 1966 under titlen ”Charlie Is My Darling”. Men i modsætning til ”A Hard Day’s Night” nåede Stones-filmen aldrig biograferne.

Men den 29. september 2012 blev der udgivet et box-sæt med ”Charlie Is My Darling”. Et rent overflødigshorn er der tale om. Ikke kun filmen ligger i æsken, som findes i flere udgaver. Den mest eksklusive boks indeholder såmænd dokumentarfilmen på både dvd og bluray sammen med 2 CD’er og en 10 tommer LP-plade. Her findes således musikken fra filmen på CD og ydermere er der alternative optagelser fra andre koncerter i 1965.

Mens lydsporet giver os alle numre i fuld længde, giver filmen et fint indblik i, hvordan livet på landevejen (i dette tilfælde med bil, fly og tog) formede sig for et af datidens store engelske rocknavne. Ligesom ”A Hard Day’s Night” er ”Charlie Is My Darling” filmet i sort-hvid, men her følger vi Stones i ren dokumentar-form.

Højdepunkterne er naturligvis optagelserne fra koncerterne i Irland, hvor tressernes ungdom kunne komme tæt på deres idoler i gode, gammeldags koncertsale. Javist, noget ganske andet end når 100.000 mennesker flokkes foran et telt i Roskilde, men nok så autentisk. Her drejer det sig om musikken, uden så mange dikkedarer. Det var længe før, at showet og scenen blev vigtigere end musikken …

Der er en sælsom uskyld over de gamle filmglimt fra turen til Irland. The Rolling Stones blev i samtiden opfattet som langt mere rebelske og ”beskidte” end The Beatles, men det kan være svært at tro, når vi ser de pæne unge mænd med Mick Jagger i spidsen snakke og hygge sig på rejsen og før og efter koncerterne.

”Charlie Is My Darling” kan ses som en dokumentarisk registrering, en billedreportage fra en svunden tid. Med en ungdommelig friskhed og vitalitet, som var lige så ægte dengang, som den kan forekomme påtaget nu, hvor de tre resterende originale Stones-drenge Mick, Keith og Charlie for længst har nået pensionistalderen.

Indrømmet, hver tidsalder har sin charme, og den tid hvor man vokser op vil sikkert altid sætte et stærkere præg på os mennesker end så mange andre tider.

Alligevel var tresserne noget særligt. Meget af musikken fra dengang lever stadig. The Beatles og The Rolling Stones og mange andre navne leverede lyden til dette forunderlige årti. For undertegnede står rullestenenes produktion fra disse år stadig som det ypperste i deres karriere, og beklageligvis er kun meget få numre fra de seneste årtier virkelig værd at lytte til.

Anbefalingen er derfor at dykke ned i den tidslomme, som ”Charlie Is My Darling” så gavmildt tilbyder. Se filmen og hør koncertoptagelserne. Lev dig ind i 1965. Og Charlie, ja, det er naturligvis trommeslageren i det legendariske band. Måske gruppens mest anonyme medlem, men fra starten den uundværlige rygrad i The Rolling Stones.

Those Were The Days, sang Mary Hopkin - men dét var først i 1968, og den små sangerindes hit var da den værste gang pop, mente vi dengang.

Med tiden ser vi med mildere øjne på vores egen fortid. Og det er måske i grunden ikke så galt.

God fornøjelse!