Biblio Bio - Bibliotekets filmcaféer

Om dette arrangement

Tid
19:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target

Biblio Bio 19

Februar måneds film står i klassikernes tegn, når vi i Biblio Bio viser et par tidløse klassikere, som ofte optræder på lister over 'verdens bedste film' .

Torsdag den 2. februar vises en sort-hvid film af den japanske mesterinstruktør Akira Kurosawa og torsdag den 23. februar vises en af Alfred Hitchcocks mest populære film i farver.

Samurai

Samurai, den japanske krigerstand. Fra 900-t. var samurai titel på en person, der havde sjette eller lavere rang i et kinesisk inspireret hierarki, dvs. at det var embedsmænd og krigere med begrænset magt. Efterhånden blev ordet næsten udelukkende brugt om krigere. Titlen afskaffedes formelt i 1871 som led i moderniseringen af Japan.

kilde lex.dk

En mand kommer til en landsby, der tyranniseres af to rivaliserende bander. I en blanding af kedsomhed og let tjente penge, beslutter han for at rydde op i byen. Det gør han bl.a. ved at spille de to bander ud mod hinanden og skiftevis tilbyde sin tjeneste til en af banderne. Det lyder som en klassisk western-film de fleste af os har set. Men handlingen i denne film foregår i Japan. Cowboyen er skiftet ud med en arbejdsløs samurai og seksløberen er blevet til et sværd.

Den japanske mesterinstruktør Akira Kurosawa har trods inspiration fra den amerikanske mytologi formået at skabet et stykke ægte japansk filmkunst. At filmen stadig er seværdig her mere end 60 år efter sin verdenspremiere ved Venedig Filmfestival i 1961, vidner anmeldelser fra filmen danske repremiere i 2001. Således skrev Jyllands Postens Per Calum i sin anmeldelse af filmen i 2001 ”Den er en mageløs blanding af idédrama, samurai-action, komedie og dybtborende menneskeskildring, og jeg bliver ved med at finde nye ting i filmen at fryde mig over.”

 

Instruktør Akira Kurosawa

Japan, 1961

Spilletid ca. 110 minutter

 

Gratis. Tilmelding påkrævet.