Gyserfilm - til dig som tør!

22.10.20
Det er koldt og mørkt udenfor, så hvorfor ikke krybe under dynen med en god gyser?

Der findes uendeligt mange slags gode gys - det psykologiske, det paranormale, det overraskende, det gotiske og ikke mindst kultklassikerne. Vi har fundet en række gode gyserfilm frem til dig, som alle på hver deres måde kan få det til at løbe koldt ned at ryggen på dig.

Husk at alle filmene anfebales fra 15 år og op. Tør du se med? Hvis ja, så sæt popcornene over, find film og dyne frem (og måske en hånd at holde i) for der er garanti for gåsehud, kuldegysninger og hjertebanken...

God fornøjelse...

 

The Thing – USA, 1982

Klaustrofobisk sci-fi-gyser af den store gysermesteren John Carpenter. En amerikansk forskningsstation på Antarktis finder et gruopvækkende væsen, der vågner til live efter at have været nedfrosset i 100.000 år. Dette væsen er i stand til at lade sig optage i og efterligne andre livsformer - og blandt de 12 mænd på stationen breder frygten sig. Baseret på en novelle af John Cambell Jr. ”Who goes there?” fra 1948. Filmatiseret første gang i 1951 og senest i 2011.

Filmen indgår i årets De Dødes Nat program og kan ses tirsdag 27. oktober kl.18.00 på Slagelse Bibliotek. Filmen introduceres af historiker og filmentusiast Mikkel Kræmer Storm.

Kan bestilles fra bibliotek.dk

I kølvandet på Guillermo Del Toros store spansktalende biografsucces ”Pans Labyrint” fra 2006 kom er der en række originale spanske gysere til de danske biografer. Børnehjemmet fik dansk biografpremiere januar 2008 og solgte over 30.000 billetter

Laura tilbragte seks lykkelige år af sin barndom på et børnehjem ved Spaniens kyst. Som voksen flytter hun tilbage til stedet med sin mand, Carlos og deres søn, Simon, for at genetablere huset som et hjem for handicappede børn. Mens Simon nysgerrigt undersøger det gamle, tomme hus, begynder hans fantasi at løbe af med ham.

Simons oplevelser bringer Laura minder om en forfærdelig hemmelighed fra hendes barndom på børnehjemmet frem, og da Simon en dag forsvinder indser hun, at spøgelserne måske ikke blot eksisterer i drengens farverige fantasi.

Kan skaffes fra slagelsebib.dk

Da den japanske gyserfilm The Ring fra 1998 nåede de europæiske biografer med 2-3 års forsinkelse, blev den vel modtaget. Anmeldere så filmen som en slags modreaktion til de amerikanske slasher-film, der dominerede gysergenren i 80’erne og 90’erne og som først og fremmest var henvendt til et yngre biografpublikum. The Ring skulle vise sig at være den første i en række japanske gyserfilm, populært kaldet J-horror, der dyrkede atmosfære og uhygge fremfor billige chokeffekter der kendetegnede datidens  amerikanske gyserfilm.

Handling: Præcis en uge efter at du har set videobåndet, udviskes dine ansigtstræk og du dør skrigende af navnløs rædsel! Sådan lyder rygtet, som tv-journalisten Reiko hører efter hendes nieces og andre teenageres helt uforklarlige død. Reiko er naturligt skeptisk, men researcher sagen. Hun finder frem til det famøse bånd, sætter det i videomaskinen og trykker på "Play". Det er som at trykke på en aftrækker, for rygterne skulle tages alvorligt. Den eneste måde at stoppe dødsurets nedtælling, er at lokke en anden til at se filmen.

Kan bestilles fra bibliotek.dk

Nattevagten – Danmark, 1994

Martin får studenterjob som nattevagt på Retsmedicinsk Institut og skal her gå regelmæssige runder i de rum, hvor de døde opholder sig inden deres endelige hvile. Samtidig finder en række bestialske kvindemord sted i København, og der begynder at foregå mystiske og uhyggelige ting på instituttet. Martin opdager til sin skræk, at flere spor peger mod ham.

I år er det 26 år siden instruktøren Ole Bornedal fik sin spillefilmsdebut. Han gik mod datiden strømninger og lavede en Hollywood inspireret genre film Nattevagten. Noget så usædvanlig som en dansk gyserfilm. Filmen blev et gennembrud både for instruktøren og den unge skuespiller Nikolaj Coster-Waldau. Filmen har solgt over 450.000 billetter.

Kan bestilles fra bibliotek.dk

Lad den rette komme ind aka Låt den rätta komma ind – Sverige, 2008

"I et sjældent mix af intim, skandinavisk socialrealisme og blodigt gys får filmen fremtryllet den mest ærlige vampyrhistorie i mands minde." Sådan skrev BT’s anmelder ved filmens danske premiere i 2008.

For en gyserfilm foregår handling noget atypisk i et socialt boligbyggeri. Oskar er 12 år og har det svært i klassen, hvor hans sadistiske klassekammerater Conny, Martin og Andreas mobber ham på det groveste. Oskar fantaserer om hævn, om at kunne give igen og være stærk. Og pludselig en dag står en pige i klatrestativet. En pige på hans egen alder, som han aldrig før har set. Hun hedder Eli og alt ved hende er mystisk – hendes blik, mærkelige duft, at hun er så tyndt klædt på, så bleg og mager, og alligevel så smuk. Men Oskars nye venskab er ikke ukompliceret. For hans nye veninde kan ikke vise sig i sollys, hun spiser ikke mad og for at komme ind i et rum skal hun inviteres ind. Med andre ord Eli er ikke som andre.

Filmen vandt Kritikerprisen på Natfilmfestivalen og har desuden netop vundet en Bodil for bedste ikke-amerikanske film.

Kan skaffes fra slagelsebib.dk

Scream – USA, 1996

”Slasherfilm er en undergenre af horrorfilmgenren, der ofte omhandler en psykopatisk morder som systematisk dræber sine ofre.”

Kilde: Wikipedia

 

Gysergenren i 1980’erne og 1990’erne blev domineret af amerikanske slasher-film så som Friday the 13th. (1980), A Nightmare on Elm Street (1984), I Know What You did Last Summer (1997) og Scream.

Scream fra 1996 blev et kæmpehit for af gyserinstruktøren Wes Craven. I Danmark blev set af næsten 200.000 biografgængere og indtjente over 170 million dollar verden over.

Handling: Indbyggerne i en idylliske provinsby bliver ofre for en udspekuleret psykopat med en syg forkærlighed for gyserfilm. Alt imens den maskerede morder fortsætter med at efterligne skrækfilm tilsat ægte brutale rædselshandlinger, bliver det klart, at opklaringen af mysteriet kommer til at koste liv.

Kan skaffes fra slagelsebib.dk

Dr. Caligaris Kabinet - Tyskland, 1917

Denne over 100 år gammel stumfilm er en af den tyske ekspressionismes mesterværker. Men filmen indeholder så mange elementer fra gysergenren, så som angst, gys og skræk, at den også kan betegnes som en gyser.

Handling: En teltholder i et omrejsende tivoli bruger en søvngænger til at begå en række grusomme mord. Det viser sig, at teltholderen i virkeligheden er forstander for et sindsygehospital - men hele historien er blot en gal mands drøm eller …

Robert Wienes klassiker "Dr. Caligaris Kabinet", den tyske ekspressionismes mesterværk, har inspireret kunstnere i alle kategorier i snart et helt århundrede.

Kan skaffes fra slagelsebib.dk