Forfatterpris uddeles i Kongegaarden

Slagelse Kommunes Jens Baggesen-pris bliver uddelt tirsdag 31. maj klokken 17.00 i Kongegaarden i Korsør. På netop dette sted, fik forfatteren Jens Baggesen, som prisen er opkaldt efter, som seksårig i 1771 en oplevelse for livet, da Dronning Caroline Mathilde steg ned af Kongegaardens stentrappe for at give ham et kys.

Jens Baggesen-prisen er indstiftet af Korsør Byråd i 1964, på 200-årsdagen for forfatterens fødsel. Prisens formål er at medvirke til at fastholde interessen for – og forståelsen af – Jens Baggesens forfatterskab. Prisen overrækkes af formand for Kultur- fritids- og turismeudvalget, Troels Brandt, og ved begivenheden vil der desuden være indlæg ved Kunstfaglig leder af Kunsthal Kongegaarden Henrik Broch-Lips, og, naturligvis, ved prismodtageren, Johan de Mylius. Det er 14. gang siden indstiftelsen prisen uddeles.

Alle er velkomne til at deltage i prisoverrækkelsen tirsdag 31. maj kl. 17.00 i Kongegaarden i Korsør.

Jens Baggesen-prisen tildeles professor (em.), dr.phil. Johan de Mylius for hans bog ”Elleskovs mysterier og andre udflugter i dansk litteratur”, der udkom på Syddansk Universitetsforlag i 2022. Bogens titel er tyvstjålet fra Baggesens Poetiske Epistler (1814), som danner afsæt for den ene af bogens to Baggesen-afhandlinger: en biografisk artikel om Baggesens bekendtskab med den odenseanske levemand Jens Benzon, som Baggesen havde lært at kende i Paris.

Bogens anden store artikel med titlen “Guderne holder flyttedag” argumenterer for, at Jens Baggesens epos Parthenaïs bør ses som et hovedværk i dansk litteratur, selvom det er skrevet på tysk.

”Versfortællingen affærdiges ofte med et par nedladende linjer i litteraturhistorien, til trods for at Baggesen med sit moderne homeriske digt har gjort noget aldeles uhørt - også i tysk litteratur! Det er derfor på høje tid, at værket og Jens Baggesen får den plads, som tilkommer det - og ham”, siger prismodtageren Johan de Mylius.

I sin bog har Johan de Mylius på flere måder bevæget sig ind i krydsfeltet mellem dansk og tysk litteratur, især fordi Jens Baggesen skrev op mod halvdelen af sine værker på tysk. Og ligesom den korsoranske forfatter har været professor i Kiel, har også Johan de Mylius været stedfortrædende professor i nordisk litteratur i Kiel. Det var i 1985-86.

“Jeg er utroligt glad og beæret over at modtage netop Baggesen-prisen”, siger Johan de Mylius, der nærmest er nået tilbage til sit udgangspunkt: ”Min lærer gennem seks af mine studieår i København, professor Aage Henriksen, var den ene af de to første modtagere af prisen i 1964. Så for mig er der en ring, der sluttes!"

Prismodtager Johan de Mylius’ CV:
Johan de Mylius (f. 1944) har siden 1970 været ansat ved universitetet i Odense (senere omdøbt til Syddansk Universitet), hvor han i 1989 blev docent og i 2008 professor. Gennem mere end 25 år har hans arbejde især været forbundet med H.C. Andersen, som han har skrevet mange bøger og artikler om.

Oprindeligt cand.mag. i dansk og tysk fra Københavns Universitet med studier i Göttingen og Lund. 1959-63 var han alumne på Sorø Akademis Skole, hvorfra han tog nysproglig studentereksamen. Gennem mange år har han været næstformand i bestyrelsen for B.S. Ingemann Selskabet, der holder til i Sorø.

Foto: Fotografiet er udlånt af Lokalarkivet for Korsør og omegn.