Ondskabens øjne – Menneske eller uhyre?

16.10.17
I november 1892 hævede skarpretter Theodor Seistrup sin bredbladede økse over halsen på den 29-årige forbryder Jens Nielsen i fængselsgården på Horsens Straffeanstalt. Øksehugget blev skarpretterens sidste. Siden er ingen mennesker blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid.

”Hans henrettelse vil befri verden for et menneskeuhyre”, skrev The New York Times, for på trods af sin unge alder havde Jens Nielsen for længst gjort sig internationalt berygtet som indbegrebet af ondskab. Han stod bag en lang række forbrydelser, bl.a. indbrudstyverier, en brandkatastrofe i London og nedbrændingen af fem gårde og et hus på Sjælland. Han havde siddet indespærret i flere lande og havde desuden forsøgt at myrde tre fængselsbetjente i Horsens.

Tirsdag den 31. oktober besøger Poul Duedal Slagelse Bibliotek, og fortæller om Jens Nielsens liv, med udgangspunkt i den prisbelønnede biografi ”Ondskabens Øjne”, som Duedal udgav i 2016.

Foredraget belyser baggrunden for afskaffelse af dødsstraffen, et afgørende skel i retshistorien, og går bag om en af Danmarks mest omtalte og berygtede forbrydere. Det fortæller også om hans vej ind på forbryderbanen, om opholdet på opdragelsesanstalten Flakkebjerg nær Slagelse, om bekendtskabet med stifteren af Nordisk Film, om årsagen til hans had til offentlige myndigheder og i det hele taget om, hvordan det gik til, at en begavet, ung mand endte på skafottet som øksens sidste offer.

Poul Duedahl (f. 1973), ph.d. og lektor i historie ved Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet. Medforfatter til bl.a. Nattens gerninger (2015) og Forbrydelsens ansigt, som blev kåret til Årets Historiske Bog 2013. Han vandt prisen igen i 2016 for biografien Ondskabens Øjne om den sidste henrettelse i Danmark i fredstid.

Foredraget, der starter klokken 19.00, er en del af efterårets danmarkshistorie-tema på bibliotekerne, og ligeledes en optakt til De Dødes Nat den 3. november, er arrangeret i et samarbejde mellem Slagelse Museum og Slagelse Bibliotekerne. Billetter koster 50 kroner inklusive kaffe/te, og kan købes her:  https://www.slagelsebib.dk/arrangementer/voksne/ondskabens-oejne-menneske-eller-uhyre