De bedste bud på ferielæsningen – sommeranbefalinger fra Slagelse Bibliotekernes lånere

22.07.17
Så er det blevet sommer. Årstiden hvor de fleste kan gå ned i gear med tanken om, at ferien ligger lige om hjørnet. Måske skal man ud at rejse, måske skal man bare være hjemme, men i begge tilfælde er en god bog ved hånden et must. Hvis du er på vej på ferie, eller bare skal have fyldt de halvvåde danske sommerdage ud med nogle gode bøger, så tjek listen her for de bedste sommeranbefalinger. Alle bøger er blevet anbefalet af lånere fra Slagelse og Korsør, som selv har læst og nydt lige netop dén bog, de gerne vil dele med dig.

Kærlighedsbøger
Der er mange forskellige genrer og forfattere med på listen, men én blev nævnt igen og igen, nemlig Jojo Moyes. Hun er mest kendt for romanerne Mig før dig og Efter dig, som er en fortælling om kærlighed, livet og døden. Servitricen Lou accepterer modvilligt jobbet som personlig hjælper for Will, som er lam i hele kroppen, og sammen forandres deres liv for altid. Det er bøger, der fremkalder både smil og tårer, og bliver man hooked kan man også kaste sig over En plus en, der kan læses for sig.

Af andre kærlighedsbøger blev Off Campus-serien af Elle Kennedy anbefalet. Her er vi på college med hovedpersonen Hannah, der normalt er hårdtarbejdende og fokuseret på studierne, men som distraheres af sin forelskelse i Justin. Det vil ishockeyspilleren Garret gerne hjælpe med, men hvad sker der, når Garret selv falder for Hannah i processen? En kærlighedsroman, der hælder mod det erotiske, men som også er rigtig sød og underholdende.

Colleen Hoover nævnes som en forfatter man bare kan tage fat på. Her er der både kærlighed indenfor Young Adult genren, samt til de lidt ældre i New Adult bøgerne.

Krimi og spænding
Den mest populære genre her i Slagelse og Korsør må efter disse anbefalinger være krimi og spænding.

Shari Lapena anbefales med romanen Naboparret, der handler om en kidnapning af et pars lille barn. Bogen er en ’domestic noir’, hvilket betegner spændingsromaner eller krimier, der foregår indenfor hjemmets fire vægge.

Elsebeth Egholm blev fremhævet nogle gange for krimiserien om Dicte Svendsen, som de fleste måske allerede kender fra TV2 serien Dicte. Gennem sit arbejde som journalist bliver Dicte indblandet i opklaringer af mordsager. Hvis du har set tv-serien, så gør det ikke noget, du kan stadig sagtens læse bøgerne. Det bliver kun bedre!

Lars Kepler er den næste på listen. Her blev den selvstændige roman Kaninjægeren fremhævet, der dog stadig følger kriminalkommissær Joona Linna, men som kan læses uafhængigt af de andre i serien. Her er spænding og uhygge i lange baner, men man får brug for mere end én bog, da de er slugt, før man ved af det.

Giorgio Falettis kan også skabe intens uhygge med fortællinger fyldt med mord og spænding i eksempelvis Jeg Dræber, Bravo og Øjet der ser.

Sara Blædel kender de fleste efterhånden. Med hende kan det ikke gå helt galt, hvis det er en klassisk skandinavisk krimi, man søger. Også Jussi Adler Olsen bliver nævnt et par gange til folk, der holder af krimigenren.

En af Sveriges store krimiforfattere er Carin Gerhardsen, der har skrevet en spændingsfyldt serie på hele otte bind, hvor man følger kriminalkommissær Conny Sjöberg. Norske Jo Nesbø slår dog det antal med sine 11 bøger i krimiserien om Harry Hole.

Fantasy
Skarpt efterfuldt af krimierne finder vi fantasygenren. Her anbefales velkendte serier som Harry Potter og Skammerens datter, der begge kan læses af både børn og voksne. Ringenes herre og Game of Thrones er også solide fantasyværker enhver fan af genren bare må læse.

Også Josephine Ottesen kommer på listen med Historien om Mira, der er en fantastisk trilogi med både magi, kærlighed og kampe.

Det gyldne kompas af Philip Pullman er også en god trilogi for både børn og voksne, der blander store religiøse spørgsmål og det at vokse op med en eventyrlig magisk verden.

Af mindre kendte serier er der serien Dresden-filerne af Jim Butcher, som også er lidt ovre i detektivgenren, men med et overnaturligt twist. Er man til endnu mere af det overnaturlige, der ikke helt er fantasy, kan man også kaste sig over gyserkongens Stephen Kings forfatterskab. Og er man til superhelte og overnaturlige kræfter, der ikke er direkte knyttet fantasygenren, anbefales tegneserierne fra DC.

Historiske romaner
De gode historiske romaner hører også til blandt lånernes favoritter og har man ikke selv læst den slags før, kan man forsøge sig med Jan Guillous serier. Arn-trilogien er en middelaldertrilogi om tempelridderen Arn, mens serien Det store århundrede er en saga om det 20. århundrede.

Bernard Cornwell er en forfatter for dem, der interesserer sig for vikingetiden. Han har skrevet den episke serie Saksernes fortællinger, der følger krigeren Uthred, med indblik i hans liv i vikingetiden og de kampe han må igennem.

Tracy Chevalier leger med fiktion og virkelighed og undersøger i sin roman Pige med perleørering, hvad der mon kan have fremkaldt det ambivalente blik hos pigen i Johannes Vermeers maleri ’Pige med perleørering’.

Det løse
Så er der dem, som ikke helt lader sig kategorisere. Lucinda Riley med serien De syv søstre eksempelvis. Det er en ny serie fra 2016 baseret på legenden om stjernebilledet de syv søstre. Hver bog følger en søster, der via en ledetråd fra deres adoptivfar, må finde frem til, hvor de kommer fra.

Rachel Joyce har med Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd skabt en gribende fortælling om en mand, der vandrer 800km op gennem England for sin døende ven. På sin gåtur oplever han meget forskelligt og møder personer, der får igangsat en refleksion over hans eget liv. Bogen er skrevet i et let og flydende sprog, og det er svært ikke at holde af den gamle Harold, når man følger hans rejse.

I John Irvings romaner skal man være klar på mange karakterer og sideløbende plots. De flettes dog efterhånden fint sammen indtil alt falder på plads til sidst.

Hella Joofs nye bog Papmaché-reglen anbefales til dem, som ikke har læst i lang tid. Den er nem at gå til, humoristisk og giver stof til eftertanke. Bogen er tænkt som en hjælp til forskellige livssituationer som de fleste kan genkende.

Forhåbentlig har du ikke læst alle bøger på denne liste allerede, og kan finde noget, der falder i din smag, eller noget nyt du tænker kunne være interessant at prøve. Alle bøger og forfattere er kvalitetsstemplet af læserne selv, så det er jo bare at gå i gang!