Bibliotekerne stimulerer børns læselyst

En ny undersøgelse, som Tænketanken Fremtidens Biblioteker har fået lavet, viser den kedelige tendens, at danske børn og unge læser mindre i fritiden end de gjorde for få år siden. Det er især pigerne som dropper bøgerne.

Som leverandør af litteratur til fritids- og lystlæsning, læsetræning og læseinspiration og –motivation, gør bibliotekerne en stor samfundsmæssig indsats for at vende denne udvikling. Det gør Slagelse Bibliotekerne selvfølgelig også. Fordi det er en del af vores DNA og det vi brænder for, men også fordi vi, om nogen, har læst alle de rapporter, der er kommet i løbet af de seneste 10-15 år, der understreger hvor stor indflydelse læsning, læsestimulering og læsefærdigheder har på hvordan vi lærer sproget, hvordan vi mestrer indlæring – og, sat lidt på spidsen, hvordan vi mestrer livet.

Rapporten viser at der sker et markant fald i børns fritidslæsning mellem 5. og 6. klasse og igen mellem 6. og 7. klasse. Henvendt til netop denne aldersgruppe har Slagelse Bibliotekerne flere læsestimulerende aktiviteter. Det er der en særlig grund til:

"At mange piger måske hellere vil ligge på værelset og tage selfies frem for at fordybe sig i en bog, er selvfølgelig en udvikling, man som børnebiblioteker begræder. Flere undersøgelser viser nemlig, at læselyst ikke blot fremmer læseevnen, men også den generelle evne og lyst til læring", siger Gunver Olsson fra Slagelse Bibliotekerne.

”Det betyder, at børn kan blive dårligere til at læse længere sammenhængende tekster. De får ikke den samme træning, og bliver derfor ikke lige så gode eller lige så hurtige til det. Læsning er en færdighed, og som alle færdigheder skal det trænes. Og det er en vigtig færdighed, fordi det stadigvæk er en af de vigtigste kompetencer, vi har, når vi skal vide noget om verden omkring os eller indtage ny viden i det hele taget”, fortsætter Gunver.

Readathon, Byens Bedste Bogædere og små bogvogtere
Bogæderne er vores anmelderklubber for børn på 10-12 år. Der er en klub i både Slagelse, Korsør og Skælskør. Her mødes vi til bogsnak hver tredje uge, med et nyt læsetema hver gang. På møderne, hvor der kan være op til 20 deltagere, tales der om de læste bøger, om hvad der er indeni, om det overordnede tema, og om de kan anbefales til gruppens andre medlemmer. At være med i bogæderne er både en fin motivation for at læse og for at få sat skub i læselysten. Det gør en stor forskel, at man er med i et fællesskab, der både er hyggeligt, inkluderende og forpligtende.

Readathon er et årligt tilbagevendende læsemaraton for de lidt ældre unge, nemlig dem mellem 13 og 20. Readathon er næste gang den 19. oktober på biblioteket i Slagelse, hvor der læses igennem i et helt døgn, fra klokken 12.00 til 12.00 dagen efter. At være vågne hele natten, at mødes med ligesindede jævnaldrende om bøgerne (der er frit valg på alle hylder), at hygge med fællesspisning undervejs, stemningen på biblioteket efter lukketid – alt sammen appellerer til målgruppen, der som døgnet skrider frem, bliver mere og mere stålsatte på at gennemføre, og på at konkurrere på hvor mange sider, der bliver læst.

Slagelse Bibliotekerne har også fokus på læsning blandt de yngre børn, og tilbyder en række aktiviteter, både til børn og forældre, og som tilbud der kan rekvireres af skoler og børneinstitutioner. Forskningsundersøgelser viser, at højtlæsning for børn, allerede før de forstår ord, er med til at stimulere og udvikle børnenes tilegnelse af sproget, udvikle deres abstraktionsniveau, udvikle kreativitet, ordforråd, indlæringsevne og sociale egenskaber.

På Slagelse Bibliotekernes børnebiblioteker arbejdes der med både læselyst og læseinspiration, og både børn og forældre kan få vejledning og inspiration til, præcis hvad der vil virke til deres barn – uanset alder. For de mindste er bla. rim og remser, og den gentagelse der ligger heri, altid et hit. Et hit der endda fremmer sprogudviklingen.

Til børnehaver tilbyder Slagelse Bibliotekerne bl.a. at komme ud i institutionen og holde ”Bogvogterkurser”, som går ud på at lære børnene at omgås bøger – og selvfølgelig inspirere dem til at finde ud af hvad der er indeni. Institutionerne er også altid velkomne i børnebiblioteket – og hvis besøget aftales på forhånd, kan vi holde en lille ”booktalk” hvor vi præsenterer en række gode bøger, tilpasset målgruppen.

Andre tiltag er bl.a. biblioteksorienteringer, hvor skoleklasser inviteres på biblioteksbesøg; Bogormene, hvor vi udfordrer børn til at læse 50 bøger på et år, for at komme på bibliotekets ”wall of fame”; Pyjamasbio, hvor vi i samarbejde med Kosmorama i Skælskør, kombinerer højtlæsning med en lille kort film, inden sengetid; besøg fra børnebiblioteket i børnehaven, hvor der fortælles historier eller læses højt; Sommerbogen, en national læsekampagne, der holder læsningen i gang i den lange sommerferie; Læs, læs, læs – inspirerende booktalks for 1-3 klasse; Booktalks for andre klassetrin; Det hemmelige Bibliotek, der er et kursus for børn i, hvordan man selv skaffer sig viden – og sidst, for de største folkeskolebørn i 7.-10. klasse, der hedder ”Hjælp vi skal skrive opgave”.