5 danske historiske podcasts

13.09.17
Det er ikke kun i støvede gamle bøger, at man kan dykke ned i vores historie. Der findes efterhånden rigtig mange podcasts om alverdens emner på nettet, og de er lige til at downloade på en regnvejrsdag. Du har blot brug for en mobil og internetforbindelse. Podcasts er nemme at have med på farten og kan gøre hverdagsrutiner som rengøring og madlavning en smule mere spændende. Cand. mag. i litteraturvidenskab, Mette Lauritzen har udvalgt fem spændende historiske podcast, der alle omhandler Danmark og dansk historie.

Bag om København:

Københavns Biblioteker har lavet podcasten ’Bag om København’, der fortæller historier fra byen gennem tiden. Podcasten følger forskellige mennesker med hver deres baggrund og sociale status, og giver lytteren indblik i deres liv. Det er byens bagside, der er i fokus, og det er hårde emner, der tages op. Eksempelvis er der afsnit om forfærdelige behandlingsmetoder af psykisk syge og eksperimenter på homoseksuelle, samt et afsnit med indblik i Danmark som slavehandlernation.

Kongerækken:

Hans Erik Havsteen og Anders Olling forsøger at friske historietimerne op med deres podcast om den danske kongerække. Hvert afsnit handler om en regent – helt fra Gorm den Gamle til Dronning Margrethe den 2. – og er en blanding af interessante fakta og gode røverhistorier. Samlet set har podcasten over 1 million downloads.

Det Maritime Danmark:

DRs podcast ’Det Maritime Danmark’ sætter i 10 afsnit fokus på dansk søfartshistorie. Danmark er et land omkranset af vand på stort set alle sider og kanter, og lige siden vikingerne har Danmark sejlet ud i verden og opdaget, plyndret og handlet. Der findes derfor mange dramatiske beretninger og underholdende røverhistorier om tiderne på havet, som denne programserie giver indblik i.

Dobbeltmordet:

Journalisterne Julie Thing og Mads Peter Kühnel har skabt podcastserien ’Dobbeltmordet’. Her samler de spor og teorier omkring det brutale mord på ægteparret Vilhelm og Inger Margrethe Jacobsen på Peter Bangs Vej i 1948. Sagen er aldrig blevet opklaret, trods flere har forsøgt at knække gåden. Lytternes viden, spor og teorier bliver også en hjælp i jagten efter sandheden.

Arktiske Historier:

Arktisk Institut har gravet i arkiverne og udarbejdet en podcast om Danmarks forhold til Grønland med masser af viden og gode historier om det arktiske land. Du kan blandt andet høre om, hvorfor det egentligt er, at Danmark har så tæt et forhold til Grønland eller om de videnskabelige ekspeditioner, der har været gennem tiden.

Tags