10 historiske bøger og biografier fra e-reolen

04.09.17
Cand. mag. i litteraturvidenskab, Mette Laurtizen giver her sit bud på 10 historiske bøger og biografier fra e-reolen som er værd at tage et nærmere kig på. Temaerne i værkerne handler om alt fra Tove Ditlevsen, til ungdomsoprøret i Danmark og den gale konge Christian den 7. Der er en titel for de fleste og noget til alles interesse.

1

Tove Ditlevsen som ung af Frank Egholm Andersen er en bog om Toves ungdom fra 1917 – 1976 og fokuserer på, hvordan hendes liv har påvirket hendes digte. Bogen er kort og letlæselig, og giver et fint indblik i den unge digters opvækst i 1920’erne og 30’erne.

2

Christian 7.: Den gale konge af Henning Dehn-Nielsen er et portræt af kong Christian VII. Vi kender ham alle som den gale konge, ham der var indblandet i dramaet med Struensee og Caroline Mathilde, men hvem var han ellers? Og hvilke andre folk bag kongen influerede i tiden og dens politik?

3

En anden bog der tackler samme emne, men fra Caroline Mathildes synsvinkel, er Caroline Mathilde: magt og skæbne af Michael Bregnsbo. Her får læseren indblik i Caroline Mathildes barndom, de første år ved hoffet og naturligvis de mange politiske intriger og kærlighedsforholdet til Struensee, der slutteligt førte til hendes forvisning.

4

Komediedigteren Ludvig Holbergs erindringer er også tilgængelige i F. J. Billeskov Jansens kommenterede udgave Memoirer. Billeskov Jansen har en stor historisk viden om Ludvig Holberg og anses for grundlæggeren af det moderne studium af forfatteren. En ukommenteret udgave af de første tre breve ligger også på e-reolen til fri benyttelse.

5

En lidt anden type bog finder man i Min barndom i 60’erne, der består af kendte menneskers fortællinger om deres opvækst og ungdom i 60’erne – årtiet med fremgang af velfærd og materielle goder, fuld af optimisme, men også oprør. Hør blandt andet Hanne Richardt Beck, Maria Helleberg, Lars Lilholt, Camilla Plum, Jes Stein Pedersen og Villy Søvndals oplevelser og minder derfra. Bøgerne i samme serie om 40’erne og 50’erne er også at finde på e-reolen.

6

De fleste af os har set filmen, men i bogen Hvidsten gruppen kommer vi helt tæt på modstandsgruppen og deres kamp mod tyskerne i 1942-1944. Bogen er skrevet af Alex Holm og indeholder erindringer fra Pie Frandsen, der var modstandskvinde og medfange.

7

Lise Nørgaard, der nu har rundet de 100 år, fortæller i bogen Lise Nørgaard: et portræt om sit lange liv. Hun kommer blandt andet ind på sin ungdom, sit liv som mor og fraskilt, samt hvordan det er at være forfatter til så succesfuld en serie som Matador. Læseren bliver ført hele vejen fra barndommen i Roskilde til livet som bedstemor og aktiv debattør.

8

Filosoffen Niels Bohr af David Favrholdt er et forsøg på at tegne et billede af fysikeren Niels Bohr og hans filosofiske tanker, der havde betydelig indflydelse på hans videnskabelige arbejde med atomer og verdens opbygning. Bogen forsøger at svare på, hvorfor netop Bohrs tanker var så nyskabende.

9

Niels Martinovs Ungdomsoprøret i Danmark er et portræt af 1960’erne og 70’erne med fokus på de mange oprør, der gennemstrømmede samfundet i de årtier. Musikken, billedkunsten, litteraturen, film og teater blev alle forandret og gik imod samtidens etablerede værdier.

10

Hvad skal det nytte? – en personlig beretning fra græsrøddernes civilsamfund er Toni Liversages egen personlige fortælling om livet i græsrods – og fredsbevægelser. Hun startede i 1960 med Holbæk-marchen mod atomkraft og har siden haft indflydelse på både Vietnambevægelsen og Rødstrømperne.

Tags