Magisk realisme

23.01.19
Magisk realisme er litteratur, der blander en realistisk fremstillingsform med magiske, overnaturlige og mystiske elementer.

Mordet på kommandanten: En ide viser sig 
Af: Haruki Murakami (2018)
En dygtig portrætmaler bliver forladt af sin kone og lejer sig ind i et gammelt hus i bjergene udenfor Tokyo. Den eneste nabo er den velhavende Hr. Menshiki, der pludselig kommer til at spille en stor rolle i portrætmalerens liv. En helstøbt fortælling med mystik, liv, død, kunst og kærlighed i fokus. 

Exit West
Af: Mohsin Hamid (2018)
Nadia og Saeed mødes i en by, der snart udvikler sig til en krigszone med dødelige kampe mellem oprørere og regeringsstyrker. De to drages af hinanden, omstændighederne til trods, og snart må de tage en umådelig stor beslutning om at flygte fra det hele - hjulpet på vej af gådefulde magiske døre, der dukker op og forbinder tilfældige dele af verden. 

Gennem dine øjne
Af: Peter Høeg (2018)
Peter vil hjælpe sin selvmordstruede ven, Simon. Han tager kontakt til Lisa, som forsker i at gå ind i bevidstheden. Sammen rejser de tre tilbage til deres fælles børnehavetid, og genoplever hvordan de kunne ændre virkeligheden ved at gå ind i andres drømme. Vi er i krydsfeltet mellem videnskab, usædvanlige evner og spiritualitet. 

Urmageren i Filigree Street
Af: Natasha Pulley (2017)
Et mystisk lommeur af guld redder Thaniel Steepleton fra en eksplosion. Thaniel opsøger urmageren, Keita Mori, en venlig tilflytter fra Japan. Men selv om Mori virker ganske harmløs, begynder der at ske uforklarlige ting, og Thaniel bliver splittet mellem fornuft og følelser. Det er magisk realisme blandet med britisk og japansk historie.

Hardboiled wonderland og verdens ende
Af: Haruki Murakami (2014)
En navnløs fortæller befinder sig i to forskellige universer. Det ene er storbyen Tokyo i en nær fremtid, det andet er et øde sted kaldet "Verdens ende". I Tokyo involveres han ufrivilligt i en informationskrig, i det andet univers skal han læse drømme fra dyrekranier. Det er magisk realisme med et skud science-fiction.

Vindens skygge 
Af: Carlos Ruiz Zafón (2005)
Da den ti-årige Daniel af sin far bliver bragt til De glemte bøgers kirkegård i Barcelona, sætter det en lang række begivenheder i gang, som rækker langt ud over de fattige år efter borgerkrigen og som får Daniel ud på mange spændende opgaver, som opsporer af bortkomne bøger. Plottet i bogen er en sammenfletning af en masse små mysterier.

Tangosangeren
Af: Tomás Eloy Martínez (2006)
Amerikaneren Bruno skriver en ph.d om den argentinske digter Borges og tangoens historie. I Buenos Aires følger Bruno i kølvandet på en mystisk argentinsk tangosanger, der gennem sine koncerter genfortæller sin egen og Argentinas nyere historie. Beretningen forærer sin læser stemningen i den argentinske storby vha. det smukke, billedskabende sprog.

Sorgens grundstof 
Af: Anne Lise Marstrand-Jørgensen (2017)
En fortælling om forfølgelse og folkedrab i Europa fra Wienerkongressen i 1814 gennem det 20. århundredes storpolitiske begivenheder og krige. Jødiske Ben, armenske Hanob og slaveefterkommeren Grace er via et magisk muldvarpeskind nærmest udødelige, og de bliver vidner til de voldsomme begivenheder.

Hvidløgsballaderne
Af: Mo Yan (2013)
Bønderne i Paradis Amt, i 1980'ernes Kina, lever under fattige og svære kår og er af regeringen tvunget til at dyrke hvidløg, men overproduktion gør det umuligt af komme af med afgrøderne.Bøndernes utilfredshed kulminerer i et voldsomt oprør, og under de efterfølgende massearrestationer går ingen fri. Mo Yan vandt Nobelprisen i litteratur 2012.