Sort inspiration

26.06.20
Vi anbefaler gode film og bøger af sorte forfattere og instruktører.

I anledning af de nu verdensomspændende demonstrationer mod racisme som startede i USA er her en række rigtig gode bøger og film af sorte forfattere og filmskabere. Desuden et par dokumentarfilm på Filmstriben hvor man kan få en lidt større forståelse for baggrunden for det, der sker nu i USA.  Vi har desuden købt nogle meget populære engelske bøger om racisme, som man kan skrive sig op til allerede nu.

Rigtig god fornøjelse!

Spillefilm af sorte filmskabere

To af de allerstørste instruktører netop nu er Barry Jenkins, hvis film Moonlight vandt adskillige priser bl.a. en Oscar for bedste film i 2017, og Jordan Peele, der er manden bag to af de største og mest nyskabende gyserfilm i senere år: Get Out fra 2017 og Us fra 2019.

Både Peeles og Jenkins’ film er ikke kun rigtig god filmkunst, men også interessante nutidige kommentarer til raceproblematikken i USA.

Udover deres film kan vi også altid anbefale Spike Lee (Blackkklansman), hvis seneste film Da 5 Bloods netop er kommet på Netlix. Til sidst har vi valgt filmen Straight Outta Compton, som er en spillefilm om rapgruppen NWA, der revolutionere hiphop i årene omkring 1990.

Dokumentarfilm om raceproblematikken i USA 

Filmene kan ses på Filmstriben.

Gode nyere romaner af sorte forfattere

Der bliver udgivet et væld af gode sorte forfattere på engelsk, men ikke så mange af dem bliver oversat til dansk og dem der bliver oversat har som oftest været dem, der specifikt omhandler raceforhold. Det er dog en tendens, der er ved at vende, så vi begynder at se et meget mere bredt udvalg af sorte stemmer oversat.

Jeg har valgt et lille udsnit af nyere populære forfattere, et par af dem amerikanere, et par nigeriansk-amerikanere, og en enkelt nigeriansk-britisk forfatter. 

Nye bøger om nutidens racisme

...og baggrunden for denne, primært i USA og Storbritannien. 

Og til sidst en enkelt børnebog

Nemlig om borgerrettighedsaktivisten Rosa Parks. Bogen er en del af serien ”Små mennesker, store drømme”, som præsenterer børn for en række berømte mennesker, der på trods af modstand har gjort en forskel eller blev til noget stort