Isolation og ensomhed i skønlitteraturen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
31.03.20
Hvad er ensomhed og isolation? Er det at være strandet på en øde ø eller følelsen af ikke at blive værdsat eller forstået? Ensomhed tager mange former. Nogle oplever ensomhed som en fysisk isolation, mens andre føler sig alene i andres selskab. Her introduceres en række skønlitterære værker om ensomhed og isolation. Spændingsvidden er bred: Her er både grin, gråd og gys på dansk og engelsk.

Alle de nedenstående titler kan findes på enten Ereolen eller Slagelse Bibliotekerne – og i de fleste tilfælde begge steder. Husk du skal være bosat i Slagelse Komunne og oprettet som låner for at kunne benytte eReolen.

Frankenstein
Af Mary Shelley, 2019 

En genial videnskabsmand formår efter mange forsøg at skabe et nyt menneske – et uhyre, som kun lever for at tage hævn over sin skaber.

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Bibliotekerne (tidligere udgave)

Robinson Crusoe
Af Daniel Defoe, 2010

Den eventyrlystne Robinsons skib forliser, og han skylles i land på en øde ø, hvor han kommer til at tilbringe 28 år.

Find bogen på:
Slagelse Bibliotekerne (engelsk udgave)

Glasklokken
Af Sylvia Platt, 2016

Beretning i jeg-form om en ung piges dybe depressioner og psykiske sammenbrud.

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Bibliotekerne

Eleanor Oliphant har det helt fint
Af Gail Honeyman, 2018

Sorgmunter roman om den kiksede Eleanor, der får uventet hjælp til at erkende den barske sandhed om sin egen opvækst.

Find bogen på:
eReolen
Slagelse Bibliotekerne

1Q84
Af Haruki Murakami, 2011

Aomane er en 30-årig smart pige, uddannet kampsportsinstruktør, men arbejder p.t. som lejemorder. Tengo er matematiklærer med forfatterdrømme. Han skal omskrive en sær 17-årig piges sære historie. Begge hovedfigurer oplever, at deres virkelighed forvrides let, hvad påvirker deres virkelighed?

Find bogen på:
eReolen (engelsk)
Slagelse Bibliotekerne (dansk)

My Year of Rest and Relaxation
Af Ottessa Moshfegh, 2018

Fortælleren burde være lykke, ikke? Hun er ung, tynd, smuk, dimittend fra Columbia University, har et nemt arbejde i et hipt kunstgalleri, lever i en lejlighed på Manhattans Upper East Side betalt, ligesom hendes andre behov, af hendes store arv. Men der er et mørkt hul i hendes hjerte, og det er ikke bare takket være tabet af sinde forældre, eller måden hendes Wall Street kæreste behandler hende, eller hendes sadomasochistiske forhold til hendes bedste ven, Reva.  

Find bogen på:
eReolen (engelsk)

Bronze and Sunflower
Af Cao Wenxuan, 2015

En klassisk, hjertevarmende fortælling under den kinesiske kulturrevolution. Når Solsikke, en ung pige, flytter ud på landet, finder hun kærligheden til rørmoserne – den eneløst flydende flov, de venlige vandbøffler, med deres stærke rygge og skinnende runde hoveder. Men dagene er lange og den lille pige er ensom. Så møder hun Bronze, som ikke kan tale, og derfor er blevet udstødt af de andre drenge fra landsbyen.

Find bogen på:
eReolen (engelsk)

I am Legend
Af Richard Matheson, 2007

I ”I am Legend” har en forfærdelig plage ødelagt verden, og dem der var uheldige nok til at overleve, er blevet transformeret til blodtørstige væsener. Robert Neville er det sidste levende mennesker på Jorden. Alle mænd, kvinder og børn er blevet forvandlet til vampyrer, og de er alle tørstige efter Nevilles blod.

Find bogen på:
eReolen (engelsk)

Den store Gatsby 
Af F. Scott Fitzgerald, 2020

Den formidabelt rige og mystiske Gatsby’s forsøg på at købe sin elskedes kærlighed afslører både rigdommens magt og afmagt, samtidig med at bogen skildrer den hektiske jazzalder i 1920’ernes USA.

Find bogen på:
eReolen (tidligere udgave)
Slagelse Bibliotekerne