Regnbue "kærlighed er kærlighed"
Regnbue "kærlighed er kærlighed"

Køn, identitet og seksualitet

20.02.19
Det er ikke altid så let med køn og identitet og forståelsen af hvem man er. Her er 9 go'e romaner om køn, sex og identitet, der måske kan hjælpe børn og unge med at forstå dem selv lidt bedre.

Storm
Af Miriam Bruijstens (2015)
12-årige Storm bor sammen med sin far og storesøster i en lille by ved kysten. Hans bedste veninde, Mara, er begyndt at interessere sig for drenge, men Storm er bare slet ikke interesseret i piger. Da han endelig bliver forelsket, er det i en anden dreng. Skræmmende! I nyhederne fortæller de om en ung mand, som er blevet tævet ihjel, fordi han var bøsse. Måske er det alligevel bedre, hvis han bare bliver kæreste med Mara, som alle forventer?

George
Af Alex Gino (2016)
George har det svært. Hun er født som dreng og alle ser hende som en dreng, men hun er en pige. Det er hun sikker på. George går i fjerde klasse og da skolen skal opføre "Charlotte's web" ("Charlottes tryllespind") er hans største ønske at spille edderkoppen Charlotte, men hans lærer siger nej. Det er en pigerolle. George mærker ikke megen forståelse fra sin familie, men heldigvis er Kelly en god veninde, der kan se løsninger. De lægger en plan og det bliver starten på et nyt liv for George.

Bro er konge!
Af Jenny Jägerfeld (2017)
Måns på 11 år bor egentlig i Stockholm, men han rejser med, da hans mor får job i sommeferien på et filmstudie i Malmø. De bor sammen i en lille lejlighed, og de timer moderen arbejder, bliver Måns passet af barnepigen Nora. Allerede den først dag i gården møder Måns den lidt ældre tatoverede dreng Mikkel. Både Måns og Mikkel er skatere og efter en dramatisk skateboard duel i parken, bliver de venner. Ikke bare rigtige venner, men ægte blodsbrødre. Sommerferien går med at skate, bade, spise is eller bare hænge ud, fx med Mikkels storebror Simpson, der "tatoverer" drengene. Som blodsbrødre har Måns og Mikkel ingen hemmeligheder for hinanden. Men kan Måns virkelig fortælle Mikkel alt? Også hvad der står i hans pas?

Eksperimentet
Af Harald Nortun (f. 1972) (2017)
Tvillingerne Amund og Amanda skal holde ferie hos deres farmor og farfar. På vej derop i toget, beslutter de at bytte navn og køn og lade som om de er den anden tvilling. Det lykkes over al forventning og de narrer både bedsteforældre og deres nye venner. Ret hurtigt bliver det for sent at være ærlig og redde trådene ud og tvillingerne må gennemføre en uge med ombyttede roller, på trods af alle de besværligheder det giver. Begge får dog også nogle nye indsigter i, hvem de er og hvem de egentlig gerne vil være.

Drengen med kjolen
Af David Walliams (2013)
Bogen handler om drengen Dennis, som bor i en kedelig gade i en kedelig by, hvor alt gerne skal være så ens som muligt. I denne by opdager Dennis sammen med den den ældre (og meget lækre) Lisa, at han godt kan lide pige-mode. Han kan lide at læse om det i modebladene og den måde det føles at have på. Men Dennis' omverden ser ham som drengen fra skolen, der er god til fodbold og forstår ikke hans interesse. Især ikke da det som starter som en spøg, og et forsøg på at være forklædt som pige i skolen, går helt galt, og Dennis bortvises fra skolen. Dér er det, at Dennis lærer, hvem hans rigtige venner er.

For de mindre børn
Lucas og det lyserøde tylskørt
Af Merete Martin Jensen, Maria Rathje (2015)
Lucas bliver 4 år og hans højeste ønske er en fin dukke. I børnehaven synes han, at de andre drenge leger for vildt. Lucas kan bedst lide stille lege. Selvom far helst ikke vil give ham lov, får han alligevel lov til at have det lyserøde tylskørt på i børnehave. Lucas er ligeglad med, hvad de andre synes. Han elsker bare alt lyserødt.

Den hemmelige leg
Af Kåre Bluitgen, Mette Marcussen (2018)
De to venner Magnus og Adam elsker brydelege. En dag tager de tøjet af, og så opdager de hinandens tissemænd. Det er ganske sjovt, for det kilder på en helt anden måde end i tæerne. Men da mor og far opdager legen, bliver Adam bedt om at tage hjem. Magnus forstår intet. Ville det være bedre, hvis han var en pige og ikke havde en tissemand? Det hele er ved at ende med en katastrofe, men heldigvis forstår mor og far pludselig, at det kun er leg. Fra 5 år.

For små og store børn om seksualitet
Det kilder!
Af Janne Hejgaard (2010)
William og Johanne leger sygehus, der skal måles temperatur, det fører til snak om tissemænd og -koner. Johanne taler med sin mor om, hvordan man laver børn, og Williams storesøster Emma deler sin viden fra skolens seksualundervisning med ham. Næste gang Johanne og William leger, ved de meget mere, selvom der stadig er meget, der forekommer mærkeligt. Bogen er en fin blanding af fakta og fiktion, og der er megen humor både i de to børns samtaler og i illustrationerne. For de 5-9 årige.

Hvad er sex? : en bog om kys, knald og kærlighed til børn og deres voksne
Af Sabine Lemire (2018)
Bogen kommer bl.a. rundt om forelskelse, sex, kroppen i puberteten og i processerne omkring graviditet, prævention, porno, kønsidentitet, seksualitet og grænser. Den henvender sig til alle køn fra tween-alderen og der er også en bemærkning til de voksne i hvert kapitel. I slutningen af bogen er der en ordliste, hvor centrale begreber er forklaret kort. For de 10-14 årige.