En gruppe mennesker i en læseklub

Vil du starte en læseklub?

25.03.21
Hvis du drømmer om at starte eller deltage i en læseklub, giver vi her tips til, hvordan du skaber en god og inspirerende læseklub.

Hvordan starter man en læseklub?
Find nogle venner eller kolleger der også kunne tænke sig at være med i læseklub. Vi anbefaler, at man er et sted mellem fire og ti medlemmer.

Vælg en kontaktperson som henvender sig til biblioteket. I vil også få tildelt en kontaktperson fra biblioteket som fremover står for al bestilling og kommunikation med jer.

Alle klubmedlemmer skal være oprettet som lånere på biblioteket, da bøger vil blive bestilt til jer personligt, så I ikke hæfter for hinandens lån. Vi skal derfor bruge alle klubmedlemmers navn og fødselsdag, når de er oprettet som lånere.

Hvordan kører man en læseklub sammen med biblioteket?
Aftal at mødes en gang om måneden. Planlæg datoer nogle måneder frem, så I har en fast aftale. Hold et lille møde hvor I snakker om hvilke bøger I kunne tænke jer at læse.

Et godt råd er at vælge forskellige slags bøger, da man hurtigt kan blive træt af kun at læse samme genre.Send jeres ønsker til kontaktpersonen på biblioteket, med cirka-datoer for hvornår I gerne vil afhente bøgerne. Så sørger vi for, at de er kommet hjem til det tidspunkt.

Vælg gerne lidt ekstra titler så kontaktpersonen har noget i reserve, hvis vi ikke kan skaffe en bestemt bog til et bestemt tidspunkt. Som tommelfingerregel er det nærmest umuligt at skaffe nye populære bøger, når de lige er udkommet, så vi anbefaler at man tænker lidt udenfor de mest populære rammer.
Husk at bibliotekets kontaktperson altid er klar til anbefale bøger hvis I løber tør for idéer.

Inspiration til valg af bøger
Se vores læseklubsæt her, som I kan låne
Se hvad andre læseklubber anbefaler 

Hvordan holder man et møde?
Forbered en meget kort indledning til hver gang (kun et par minutter højest), lad det eventuelt gå på omgang. Det kan være bare lige kort om forfatteren, f.eks., eller baggrunden for bogen, hvis det er vigtigt. Der er helt frit slag.

Vælg en ordstyrer. Lad det gå på skift fra gang til gang.

Begynd med en hurtig runde, hvor alle bliver hørt. Lad alle komme med deres første umiddelbare oplevelse af bogen.

Sådan finder I ud af, hvilke emner i bogen, der interesserer jer - og dem kan I så efterfølgende diskutere.

Og HUSK: der findes ikke en rigtig måde at læse en roman på, alle meninger er lige meget værd. Det handler ikke om at have forstået eller ikke forstået en bog, men om selve læseoplevelsen, og hér er alles input lige meget værd. Det er ikke en dansktime i gymnasiet.

Spørgsmål man kan tænke over og snakke om

 • Hvad er bogens genre? (f.eks. krimi, historisk roman, kærlighedsroman, social roman, selvbiografi, rejseskildring – eller måske en blanding af forskellige genrer)
 • Hvor og hvornår udspiller handlingen sig? (er tid og sted vigtige for fortællingen)
 • Hvad er bogens temaer – hvilke emner/problemstillinger tager bogen op?
 • Hvordan er sproget?
 • Holder historien – hænger bogen sammen?
 • Er personerne troværdige? (sker der en udvikling med dem gennem fortællingen, hvordan er hovedpersonen)
 • Hvad er forfatterens hensigt med at fremstille personen/personerne sådan?
 • Hvordan er relationerne personerne imellem?
 • Er miljøet i fortællingen godt beskrevet?
 • Hvad vil forfatteren sige med fortællingen?
 • Har fortællingen relevans for dig?
 • Ligner bogen andre bøger, du har læst?

Rigtig god læselyst!

Tags