Det man skriver, er man selv...

30.06.20
Hvad ville der ske, hvis vi lod elever fra 5. klasse bestemme for en dag? Læs de seje læserbreve, som eleverne har skrevet til bibliotekets sommeravis. Vi fik så mange gode læserbreve, at der slet ikke var plads nok til dem i den trykte avis. Du skal dog ikke snydes for at læse, hvad eleverne mener, vi bør lave om på.

Affald i naturen

Affald i naturen er noget lort! 

Når jeg går en tur i skoven, ser jeg skrald over det hele. Der burde slet ikke ligge skrald i naturen, synes jeg, fordi der er ikke godt for naturen eller for mennesker og dyrene. Derfor synes jeg, at alle folk skal prøve at lade være, med at smide skrald.  

 

Det er dumt, at man smider skrald over det hele, fordi det tager lang tid, før det nedbrydes naturligt. Det betyder, at det bare bliver liggende og flyder, med mindre folk, fjerner det. Jeg synes ikke, folk er ret gode til at rydde op efter sig selv, men det synes jeg, vi skal blive, så derfor skriver jeg det her læserbrev.

 

Det andet problem er, at det ikke er godt for dyrene. Især plastik er noget skidt for dyrelivet. For dyrene kan finde på at spise affaldet, fordi dyrene forveksler skraldet med mad. Det kan f.eks. være en fugl, der spiser et tyggegummi og næbet klister sammen. Dyrene kan også fylde deres maver med syntetisk affald, som plastik, skumgummi, eller gummi. Det er ikke godt for dyrene, for det stopper deres fordøjelse, og forhindrer dem i, at indtage rigtig føde, og så dør de. 

I princippet syntes jeg godt man kan smide organisk affald, for det nedbrydes ret hurtigt. Organisk affald er f.eks. madaffald, som æbleskrog og bananskræller. Det syntes jeg er helt ok, for det bliver spist af bakterier, insekter og små dyr, som fugle. 

 

Problemet er det uorganiske affald. Uorganisk affald er glas og metal. Metal er f.eks. ølkapsler, stanniol og sodavandsdåser. Det tager 100 år før, at en kapsel er forsvundet i naturen, og det tager op til 500 år før en dåse er nedbrudt. 

 

Men det, der er rigtig slemt, er det syntetiske affald, som plastik. Når plastik nedbrydes, som kan tage op til 500 år, bliver det nemlig til mikroplast. 

Mikroplast forsvinder aldrig fra naturen, og vi kan efterhånden finde mikroplast over det meste af jorden. Der er mikroplast i havet, der er mikroplast i fiskene, og der er mikroplast inde i os alle sammen. 

Det syntes jeg er rigtig ulækkert! 

 

Jeg syntes, at vi alle skal gøre, hvad vi kan, for at holde naturen ren for affald, og dem der ikke gør, de skal bare have nogle kæmpe bøder! 

Dem, der smider affald i naturen, er ikke bare miljøsvin, de er også dyremishandlere. 

 

Skrevet af Ask

Børn ville arbejde tidligt 

Det er svært for børn under 13 år at få penge, fordi vi ikke må arbejde. Jeg synes, at det er irriterende, fordi man gerne ville have mange penge til, når man bliver voksen. 

 

Vi ville gerne spare op, fordi man har måske en hobby. Men den er for dyr. Eller hvis man ikke får lommepenge nok, til det man sparer op til. Måske sparer man op til en gave til sin mor eller far. Så vil man jo gøre noget ekstra til at få penge nok. Så derfor syntes jeg, at man må arbejde, når man er blevet 10 år. 

 

Det ville være fedt at lave noget i fritiden. Det er nogle gange kedeligt at sidde derhjemme og bare lave ingenting. At man kan gøre ting for at få penge, ville være rart. Man dyrker motion, hvis man cykler med aviser og bliver mere voksen og ansvarlig. 

 

10 år og op kan gå med aviser. Alle under 10 er ikke altid så ansvarlige, så de kan finde på at løbe ud på vejen, imens der kommer en bil. Men de fleste 10-årige er tit gode til det. Så jeg ville sige, at det er fint. 

 

Når man er 12 år, må man køre med pizza for max 2 kilometer. Mange 12-årige ville gerne have noget at lave i stedet for at sidde derhjemme på en stol. Man må kun gøre det under 2 kilometer, fordi man må ikke køre bil eller knallert. Så er der en cykel man kan låne eller tage sin egen med. 

 

Det var mine argumenter for, at børn under 13 år må arbejde. 

 

Skrevet af Bertram

Børn bør lære at bruge en computer i skolen, et læserbrev

Din fremtid

Mange skoler bruger computer, i timerne, som er godt, men vi lærer ikke så meget og vi lærer heller ikke de rigtig ting. Som jeg tror vi skal bruge i fremtiden. Kan det være rigtig, at jeg ikke skal lære de ting jeg skal bruge, når jeg bliver voksen? 

Det er for dårligt, at børn og voksen ikke ved, hvordan man bruger en computer. Det er jo det man skal bruge dem i fremtiden til alting som at søge til et job. Det er en nemmer start på livet, fordi så kan man søge til et job nemmere, fordi man har lært det. 

Vi er nødt til at lære børn hurtigt om, computere, og hvordan man opfører sig på. Internet  og hvad der sker i verden. Vi skal lære ikke at forurening og se verden så når man bliver voksen ikke er bange for drab og man kan jo få styr på sin økonomi og hvad der er dumt at købe og hvad er dårligt at købe man ikke bliver snydt på hjemmesider og ikke bliver hacket også kan man miste det hele og man skal passe på sig selv og om det er værd at købe en iPhone 11pro til 9000 kr. for en telefon eller købe en telefon til 2000 som kan bruge til det samme eller bare en telefon som kan har det man skal bruge eller det samme med en computer og videre med alt teknologi 

Hvis man nu fik en time i skole med en programmer som kunne hjælpe en klasse med at lave en hjemmeside som kunne hjælpe andre som var på internet.

YouTube 

Man kan lære ting som hvordan man dyrker grøntsager og man fisker eller cykler noget det spil man spiller og alt muligt 

Skrevet af Christian

Voksne bestemmer for meget 

Hvorfor er det, at voksne bestemmer så meget? Kan børn ikke få lov til at bestemme mere? Hvorfor er det, at børn ikke må arbejde ligesom de voksne? Voksne gør så meget, som vi børn ikke kan. Børn skal lære, hvordan det er at arbejde. Så hvorfor kan man ikke starte tidligt? Hvorfor er det, at voksne skal lave en lov om, at det kun er voksne, der kan arbejde. Alle skal have lov til at arbejde. 

Børn skal have lov til at lære, hvordan det er. Vi lærer så meget i skolen. Men ikke hvordan det rigtigt er. Det kan være, det er noget helt andet? Og hvorfor er det, at voksne kan gøre, lige hvad de vil, når børn ikke kan? Jeg mener det skal ændres. Hvorfor skal voksne bestemme, om vi skal gå i skole? Er det ikke barnet, der skal vælge? Voksne tror, vi har det godt med det. Men hvad synes du? Det kan være børn har noget at lære. Børn hører efter de voksne og lytter. Men lytter de voksne, til hvad vi siger?  

Jeg ved godt, at voksne gør det, de gør for at passe på os. Jeg, ved at de bestemmer, fordi de ved mere. Men kan børn ikke også bestemme lidt mere? 

Skrevet af Kristine

Fitness er for dyrt, læserbrev

Fitness er for dyrt 

I Danmark er der rigtig mange, der går i fitnesscentre for at holde formen. Men det er ikke billigt at komme i fitness, kan det være rigtig, at man skal betale? 

 

Rigtig mange familier har ikke særlig mange penge. Hvis de skal i fitness, kan det være, de ikke har så mange penge tilbage til mad måske. Så det synes jeg er for dårligt. 

 

En anden mulighed for at få motion, kan selvfølgelig være at løbe en tur, som ikke koster penge. Men når du løber, bliver det nemt kedeligt, fordi du bare løber med dig selv. Der synes jeg, at et fitnesscenter er bedre, fordi der er andre mennesker, som også træner, og så føler man sig ikke så alene. Derfor synes jeg, at der er lidt dumt, at det koster så mange penge. Især i Corona tiden, er mange alene og her, kan det være rigtig vigtigt at møde nogle andre personer end sig selv eller fjernsynet.  

 

Hvis du er derhjemme og bruger håndvægte, kan du gøre det forkert. Derfor kan det være godt at komme i fitness og få noget hjælp. Jeg så engang en video hvor en mand bænkpressede, og så tabte han vægtstangen ned på sin hals og var ved at blive kvalt. Så det kan være meget farligt at træne, hvis man ikke ved, hvordan man gør det. 

 

Jeg tænker staten kan betale lidt, så det kan blive billigere at komme i fitness. Så det kunne være en god mulighed. 

 

Skrevet af Linus

Børn bliver tvunget til at være ude i skolen, læserbrev

Børnene bliver tvunget til at være ude 

Hej. På min skole, skal vi være ude i næsten alle frikvarterer. I de små klasser, skal man være ude i ALLE frikvarterer. Hvis nu man ikke har råd til varmt tøj derhjemme, så kommer man jo til at fryse. Er det ikke synd for dem, der ikke har råd? 

Vi børn og unge bliver tvunget af lærerne, til at være ude i frikvartererne. Hvis vi f.eks. nu skal have vand, mad, hente vanter, huer, eller hvad man nu skal hente, skælder lærerne os ud. Er det egentlig okay? Eller burde børn og unge selv kunne bestemme, om de vil være ude eller inde? Det synes jeg altså. 

Vi børn og unge har ikke godt af, at være for meget ude. Vi bliver både forkølet, snottet, kold/rød næse og syge. Derfor er det ikke særlig smart, når man skal passe sin skolegang. I lærere klager altid, over vi kommer for sent til time. Men det er jo klart når vi skal være ude i regnvejr, stormvejr og snevejr. Vi tager så meget tøj på, at vi ikke kan nå at tá det af til tiden. Og så når vi endelig kommer, så brokker I jer over vi kommer for sent. Er det egentlig okay af lærerne?  

Måske en gang i fremtiden, kan man blive bedre til at hører efter hvad børn siger. Men lige nu syndes jeg det kunne blive bedre.  

Skrevet af Liva

Skolen er kedelig, læserbrev

Skole er kedelig 

I folkeskolen skal man lære rigtig mange forskellige ting. Hvorfor skal vi lære de fleste af de ting politikerne siger, at vi skal lære? Det forstår jeg ikke. 

 

Jeg synes, at rigtig mange af de ting vi lærer i skolen, er meget kedelige, og når ting er meget kedeligt, bliver det meget sværere at huske. 

 

For eksempel har vi på min skole 1 tysktime om ugen. Det synes, jeg er meget kedeligt, og derfor er det også meget svært, at lære. Alt det vi har lært i tysk, det har jeg glemt. Det bliver et stort problem, når vi skal til tyskeksamen i 9.kl. Jeg plejer ellers at være god til, at lære sprog for, eksempel både engelsk og spansk, men tysktimerne er så kedelige, at det kan jeg ikke huske 

 

Man lærer også tit mange ting i skolen, som man aldrig kommer til at bruge.  Hvorfor skal man for eksempel lære matematik, man kan jo bare bruge en lommeregner, som de fleste telefoner, har. 

 

Jeg håber, man kan have flere valgfag, så eleverne synes, timerne er mere spændende.  

Skrevet af Mark

Hvorfor bliver alt rykket og aflyst pga. corona? Et læserbrev

Hvorfor bliver alt rykket og aflyst? 

Jeg mener ikke, at det er fair, at man ikke kan holde sin konfirmation til den tid man har planlagt. Hvad nu, hvis man ikke kan passe sit tøj man har købt, eller ikke kan holde sin fødselsdag, som man også nok har glædet sig til?  

Corona er en meget alvorlig sygdom, som også kaldes Covid 19. Mange folk dør af den meget alvorlige sygdom. Det hele startede i Kina, og er nu også kommet til Danmark. Jeg synes, at Corona er irriterende, fordi man ikke kan se sine venner på samme måde som før. Der er mange ting, der bliver ændret på grund af Corona. Fx bliver alle centre lukket, men med kun få butikker åbne. 
Kan du egentlig lide Corona? 

Jeg kender mange, der har, skulle have været konfirmeret fx min fætter skulle have været konfirmeret den 3. maj. Men det kunne han ikke. De havde bestilt alt, men de blev nødt til at aflyse det hele. De blev nødt til at aflyse det, fordi man kun må være 10 sammen, og der ville komme til at være mange flere end 10. Hans konfirmation er blevet rykket til den 22. august. Der er nok også andre end ham, der ikke har fået holdt deres konfirmation. De har nok også glædet sig virkelig meget til at holde en kæmpe fest. Hvad nu, hvis man ikke kan passe sit tøj? 

Jeg fik fx ikke holdt min fødselsdag på grund af Corona, fordi man kun måtte være 10 sammen. Det synes jeg, er irriterende, fordi, at man ikke kan gøre, som man plejer. Vi plejer at spise boller og lagkage, som vi så ikke vi ikke gøre nu. Jeg tror også, der er andre end mig, der synes, det er irriterende, at de ikke kan holde noget.  

I det hele taget synes jeg, at Corona er irriterende, fordi man ikke kan se sine venner, og at, der er så mange mennesker, der dør af Corona. For, at det hele måske kan blive godt igen, skal du huske at vaske hænder, spritte hænder, holde afstand og hoste/nyse i dit ærme. Hvis alle gør det, kan det måske være, at det hele ændrer sig tilbage igen. Og det ville jeg være glad for. 

Skrevet af Mia

Må ikke være sammen med vennerne pga. Covid-19, et læserbrev

Covid-19 

Her i covid-19 tiden, må man ikke være mere end 10 mennesker til fødselsdage. 

Jeg synes, at det er irriterende, at hvis man ville holde fest, hvis man er mere end 10 i familien må man ikke.

 

Venner  

Her i Corna tiden må man ikke være sammen med sine venner, hvis man er mere en 10 i familien eller en stor familie. Hvis man nu keder sig, og man ikke har noget at lave. 

 

Ensomhed 

De gamle og nogen unge, som er helt alene, har ikke nogen at snakke med, og de ikke har en bil eller en cykel. Så kan man blive sur. De kan måske dø af selvmord og ensomhed og alt er lort.  

 

Efter Corna tiden kan det være svært for nogen mennesker pga. larmen. Eller man bliver glad at af se hinanden. Derfor synes jeg det er vigtigt at reglen med max 10 personer snart bliver ændret.

Skrevet af Mikkel i foråret 2020

Hvorfor skal de små børn starte først i skole efter skolen har været lukket, et læserbrev

De små i skole 

Lige for tiden er Corona i Danmark, og derfor var skolerne lukket ned og et stykke tid efter, blev skolerne åbnet op igen, men det var de små elever, der skulle i skole først. 

Hvorfor skal de små i skole først?

Det synes jeg ikke er en god ide, fordi de små har jo meget svært med at holde afstand og kramme, så er det jo bedre, at de større elever skal i skole først. De kan bedre holde afstand og lade være med at kramme, og de har også eksamen det er meget vigtig at der er til eksamen fordi det har noget at gøre med deres fremtid og det er meget vigtig de lærer om at klare sig    

Der er jo ikke så smart, at det var de små, der startede i skole, det ville være bedre, hvis det store skulle starte i skole, fordi det kan lidt bedre holde afstand. 

Skrevet af Nicoline i foråret 2020