Ukraine
Ukraine

Krig i børnehøjde

29.03.22
Uvidenhed skaber frygt. Det gør sig også gældende for børn. Læs videre her, hvis du har brug for inspiration til, hvordan du snakker med dit barn om krigen i Ukraine.

Krig skåner ingen og skelner ikke mellem børn og voksne. Alle bliver påvirket af krigen mellem Ukraine og Rusland. Der findes ingen mirakelkur mod den angst, der naturligt opstår, når mennesker med vold forsøger at få deres vilje. Men vi kan snakke med vores børn om, hvad der gør dem bange og forsøge at give dem tilpas viden om, hvad der sker, så uvisheden ikke bliver til et spøgelse.
Børn er forskellige og der er stor forskel på, hvilken snak man kan have med børn på forskellige alderstrin. En ting er dog sikker - uvidenhed skaber frygt og får mennesker til at gøre dumme ting.  Red Barnet anbefaler, at vi forældre snakker med vores børn om hvad der foregår, inden børnene selv kommer til en.

Her kan du læse, hvordan man snakker med sit barn om konflikten i Ukraine (nyt vindue) 

Det, vi kan gøre som børnebibliotek i denne konflikt er at skabe veje til viden og finde materialer, som kan være med til at starte samtaler og svare på de svære spørgsmål, som krigen i Ukraine ansporer. Derfor har vi her i artiklen samlet et bredt udvalg af både fakta og fiktion som handler om krig og flugt.

Lige herunder finder du vores anbefalinger til fakta-kilder om emnet. De er egnet til de større børn fra ca 8 år og op. Efterfølgende har vi samlet en stribe film og litteratur til forskellige aldre, der kan være med til at skabe forståelse og empati for alle de forskellige mennesker, som er påvirket af krigen. 
 

Fakta kilder om krigen i Ukraine til de større børn:

Ultranyt
Ultranyt kan noget med nyhedsformidling for børn. Det bliver ikke lagt så mange fingre imellem, mens børns vinkler er tænkt ind på bedste vis. I den udsendelse vi linker til, bliver man blandt andet bliver klogere på Putin, og så svarer Mette Frederiksens på spørgsmål om krigen i Ukraine og hvad det betyder for Danmark

Oleg og krigen 
Dette er en dokumentarfilm om 10 årige Oleg der bor i det krigshærgede Øst-Ukraine sammen med sin bedstemor. Han bliver der fordi hans bedstemor er der og så går han på eventyr med sin mindre fætter Yarik og drengen Kostia. Stærk handling, smukt filmet og højaktuel, - behøver vist ikke at skrive mere. Anbefales til børn omkring de 10 og opefter. Filmen kan ses på Filmstriben. 

Krig og fred
“Krig og fred” er en klog lille filosofisk fagbog som gennemgår hvad krig og fred er. Den kan læses for børn fra 6 år og opefter. Bogen kan findes på eReolen. 

Børneavisen
I denne uges udgave af Børneavisen er der både et interview med statsministeren og flere artikler om Ukraine og Rusland. Avisen er gratis i denne uge, fordi redaktionen mener, at alle børn skal have mulighed for at kunne sætte sig ind i Ruslands angreb på Ukraine. 

Faktalink
Her finder du både de nyeste opdateringer om hvad der sker i Ukraine og grundigt undersøgt stof om Ukraines historie. For at læse artikler i Faktalink skal du bruge dit bibliotekslogin.

Billedbøger og film til de mindste

For vores helt små børn kan billedbøger give svar på mange af de spørgsmål, der helt naturligt rejser sig, når de på sidelinjen hører om krigen. Fiktionen kan bidrage med en distance, der er tryg, men som alligevel fortæller om at være bange, miste og flygte. Den kan også give håb. 

Mange af vores billedbøger findes ikke på eReolen, men kun i fysisk format. Tag derfor også et kig i bunden af denne artikel.

Mig og min familie
Kortfilm om Ronjas hvis far er soldat og skal i krig. En Simpel og ligetil historie, om at sige farvel til, vente på og hente sin soldaterfar. Anbefales fra 3 år og opefter. Filmen kan ses på Børnebiffen. 

Miniinsekterne - kampen om myrernes dal
En spillefilmslang animationsfilm om de sorte og  røde myrers strid om sukker på et picnictæppe. Filmen anbefales fra 3 år og opefter. Filmen kan ses på Filmstriben. 

Krig og kage
Denne kortfilm handler om en konge i et udtørret land, som leder efter mad til landets beboere.  Landet ved siden af er proppet med kager men vil ikke dele. Filmen anbefales fra 3 år og opefter. Filmen kan ses på Børnebiffen.   

Trylleblik
En af de fineste nye billedbogsudgivelser overhovedet. Bogen handler om en pige hvis familie er på flugt. Undervejs viser bedstemoderen pigen hvordan man kan bruge trylleblik på verden. Kan læses fra 6 år og opefter. 

Bjørne fra Sicilien
Bjørne fra Sicilien” er en litterær klassiker som første gang udkom i 1945. Bjørnene sulter og kommer ned fra bjerget til dalen for at finde mad. Storhertugen af Sicilien møder dem med våben og der opstår en anderledes, tragikomisk historie, hvor alt ender godt til sidst. Bogen er filmatiseret og kan streames på Filmstriben. Anbefales for børn over 7 år.
 

Film og Skønlitteratur til de større børn

Havpaladset
En af de fineste bøger om flugt, jeg har læst. Noor må efterlade sin mor og ene bror i Syrien mens de andre flygter til Danmark. Lillesøsteren mister de til havet under flugten. Noor lever et normalt hverdagsliv om dagen, men om natten får hun superkræfter og bygger et palads på havets bund til de druknede. Bogen er rigt illustreret og er velegnet til højtlæsning, men den findes også som lydbog på eReolen. Fra 10 år 

Over muren
Denne illustrerede roman handler om Israel-Palæstinakonflikten, men splittelsen mellem mennesker er den samme i alle konflikter. Stærk bog om at være barn i en konflikt og stadig finde håb. Fra 9 år som højtlæsning

Fyrtøjet
En episk historie om en soldat der bliver såret under en krig, snyder døden og flygter ind i den mørke mystiske skov og finder kærligheden. Fra 12 år og opefter.

Far, fare krigsmand
Denne roman handler om at have en far i krig, om mobning og uventet venskab. Har et gevær et hjerte og kommer hans far hjem igen? Anbefales fra 11 år.

Steder, veje, biler, både
Danske Rosa flygter med sin familie gennem et krigshærget Europa til Libanon. Særlig handler denne roman om den lange farlige rejse til fods, med biler og i både og hvordan Rosas liv forandrer sig. Anbefales fra 11 år.

Dødens øjeblik
Dødens øjeblik handler om at være soldat i den Spanske Borgerkrig. Fokus er ikke på blod, død og ødelæggelse men på angsten, sammenholdet mellem soldaterne og den rolle hver enkelt spiller i en fascistisk krig. Anbefales fra 12 år.

De afghanske sønner
Vinder af Nordisk Råds børne og ungdomslitteraturpris og handler om en ung kvinde der arbejder på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn, hvor hun har vagten hos tre unge drenge fra Afghanistan.  Læs eller hør den! Fra 14 år og opefter.

Oprindeligt skrevet af Ballerup Bibliotekerne

Tags
Materialer
GennemseGennemse
 • Billedbog

På flugt

Af Pimm van Hest, Aron Dijkstra (2017)
Billedbog. En pige bor i et land, hvor der er krig. Pigen må flygte over havet i en lille gummibåd, kun med sin bamse...
Læs mere
Ane Bjørn: Trylleblik GennemseGennemse
 • Billedbog

Trylleblik

Af Ane Bjørn (2021)
Hvordan bevarer man håbet i en farlig verden? Følg en familie på flugt og se, hvordan en pige finder en måde at overl...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Krig og fred

Af Brigitte Labbé, Michel Puech (2013)
De fleste mennesker afskyr krig og de har været gode til at skabe fred. Men alligevel bryder der krige ud hele tiden
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Bjørnene fra Sicilien : den berømte historie om bjørnenes erobring af Sicilien

Af Dino Buzzati (2020)
Historien om Bjørnekongen Leander og hans bjørne, der en kold vinter rejser til menneskenes land for at finde mad og ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Havpaladset

Af Anne Lise Marstrand-Jørgensen (2018)
10-årige Noor er flygtet fra krigen i Syrien og bor nu trygt i Danmark. Men om natten får hun superkræfter og forsøge...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Over muren

Af Michael Morpurgo (2020)
Journalisten Max møder den palæstinensiske dreng Said på en rejse til Vestbredden. Mødet bliver begyndelsen på et smu...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Fyrtøjet

Af Sally Gardner (2016)
Soldaten Otto Hundebiss er hårdt såret under 30-årskrigen i 1642. Han snyder Døden og flygter ind i den mørke skov, d...
Læs mere
H. C. Andersen (f. 1805), Lars Gabel: Fyrtøjet (Ill. Lars Gabel) GennemseGennemse
 • Billedbog

Fyrtøjet (Ill. Lars Gabel)

Af H. C. Andersen (f. 1805), Lars Gabel (2018)
Billedbog. Eventyr om soldaten, der med heksens hjælp finder både penge og et magisk fyrtøj. Men kan han også få fat ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Far, fare krigsmand

Af Mette Emilieanna Bruun (2013)
Marcus far er soldat i Afghanistan og mens Marcus går og frygter, han aldrig kommer hjem, mobber tre i klassen ham ne...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Steder, veje, biler, både

Af Kim Fupz Aakeson (2019)
12-årige Rosa og hendes familie må forlade deres hjem i Danmark og søge til et sikkert land. Det bliver en lang og fa...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Dødens øjeblik

Af Ulf Nilsson (f. 1948) (2018)
En 18-årig svensker deltager i de sidste blodige år af den spanske borgerkrig
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

De afghanske sønner

Af Elin Persson (f. 1992) (2021)
Rebecka er ny i jobbet på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn. Her møder hun de tre afghanske drenge: Ahmed, ...
Læs mere