5 finurlige fortælletricks til din højtlæsning

04.01.24
Har du svært ved at fastholde dit barns opmærksomhed, når du læser højt?

Prøv disse fem fortælleteknikker, der garanteret vil gøre din højtlæsning mere legende og levende.  

1)    Kend din bog! 
Så snart du kommer hjem fra biblioteket, så sæt dig i sofaen alene og bladre igennem bogen. 
•    Hvor lang er den? 
•    Hvad er genren og stemningen?  
•    Hvor er det mest spændende sted i bogen? 
Hvis bogen har illustrationer, så kig på billederne og se efter sjove ting, som du og dit barn kan snakke om.  
Når du har fornemmelse for bogen (og måske endda læst den) så er du klar til næste skridt. 
TIP: Vælg kun bøger, som du er oprigtigt interesseret i. 

2)    Bliv ven med karaktererne… 
Nu hvor du har en idé om, hvad bogen handler om, er det tid til at blive gode venner med bogens karakterer.
•    Hvem er hovedpersonen, bipersonerne og skurken?  
•    Hvordan taler de og hvordan lyder deres stemmer?
(Fx: I eventyret, Rødhætte og Ulven, er hovedpersonen Den lille Rødhætte. Jeg ser for mig, at hendes stemme er glad og lys. Moderen og Skovhuggeren er begge bipersonerne. Moderens stemme kan være melodisk og blid og skovhuggerens stemme alvorlig og dyb. Ulven er skurken og har en snedig og hæs stemme, men når ulven klæder sig ud som bedstemor, er stemmen sød og gammel.)   
TIP: Du bestemmer, hvordan karaktererne skal lyde - så prøv dig frem! Måske er Rødhættes stemme sur og ligeglad, måske er Ulvens stemme høj og lys og måske synger bedstemor alle ordene. Det er altid sjovt at prøve nye stemmer!
 
3)    Fang fortællingen!
Nu, hvor du har styr på bogens plot og personer, er det tid til at gøre fortællingen levende. 

•    Læser du hurtigt, når du læser højt? – Skru tempoet HELT ned, så du virkelig kan smage ordene og sige dem højt og tydeligt. Så undgår du mumlen.  

•    Varier dit stemmeleje og melodi, så din stemme ikke bliver monoton. Når du læser højt, så forestil dig bølger der skvulper, så du lægger vægt på hver anden stavelse – ligesom et digt. På den måde får du et bedre flow igennem historien.  

•    Find alle de beskrivende ord – fx bladene ruskede, vandet sprøjtede, bølgerne skvulpede, mågerne skreg, grisende gryntede… Når du kommer til disse ord, så sig lydene som lydeffekter med dit barn. (fx swuuuuuusss, arrrrhhh, blup-blup, øff-øff.)  

•    Find de mest spændende steder i historien og forstærk stemningen med din stemme. (Er det en gyser? – Så lad dit åndedræt blive mere hektisk og anspændt og din tale hurtig. Hvis det er en kærlighedsscene (fx prinsen der kysser prinsessen) så kan du trække spændingen ud og holde kunstpauser, indtil det næsten bliver pinligt.)

TIP: Hvis du er ekstra sej, lærer du historien udenad, så du kan fortælle den i grove træk uden at se på bogen. På den måde er du mere fri og kan være mere nærværende med dit barn.   

4)    Brug kroppen og bevæg dig!
Ofte foregår højtlæsning siddende i sofaen eller på sengekanten. Som barn kan det være svært at lytte og fokusere på historien, især hvis der ikke er nogen billeder og man som forældre selv er ved at falde i søvn efter en lang dag foran computeren. 

Derfor: 
•    Sæt bogen fra dig eller stil den op af noget, så du har din krop fri og kan rejse dig op. Brug dine hænder, arme og ansigtsgrimasser til at vise, hvad der sker i historien. Gør bogen levende!

TIP: Træk et sværd, når du spiller pirat, lav klør med hænderne og vis din skarpe tænder, når du spiller dragen og dans, når du spiller prinsessen.)

5)    Kun kreativiteten sætter grænser! 
Det vigtigste med højtlæsning er at have en hyggelig og nærværende stund sammen. Du kan gøre den ekstra sjov ved at:
 
•    Gå på jagt efter ting i huset og se, hvad I kan bruge til højtlæsningen.
(Fx En rød regnjakke til Rødhætte, et kosteskaft til prinsens hvide hest, en grå karklud til at være Den Grimme Ælling og ketchup på halsen til et vampyrbid.) 

•    Giv dit barn papir og blyanter i hånden, så dit barn kan tegne det, du læser højt. På den måde kan barnet lytte uden at blive rastløs.  

•    Kan I synge en sang, som passer til historien?

•    Lad dit barn fortælle historien næste gang og se, hvor meget barnet husker! Gentagelse er altid godt. Måske kommer der en helt ny historie frem, som I kan finde på sammen. 

6)    Et ekstra hyggeligt tip: 

Sæt stemningen for den gode fortælling. 

•    Sluk alt støj – telefoner, tv, ipads, musik mm., luk døren, skru ned for lyset, tænd et stearinlys og hav hyggetæppet klar! 

På den måde kan du og dit barn lettere fokusere på historien, hinanden, kvalitetstid og det minde, I skaber sammen.
Hvis du har ekstra tid, kan I lave en hule bag sofaen, lægge et tæppe over spisebordet og invitere bamserne med indenfor. Dit barn vil ELSKE dig for det og huske, at du gjorde højtlæsning til Jeres specielle tid!   

7)    Vi glæder os til at se dig igen på børnebiblioteket! 
Vi håber, at du har fået blod på tanden til at låne en masse bøger og kaste dig ud i levende højtlæsning med dit barn! Du finder online e-bøger på e-reolen.

HUSK: DU er fortælleren - så hav det sjovt og leg med højtoplæsning! Det vil dit barn aldrig glemme. 

Har du spørgsmål til fortælling og højtlæsning, eller vil du dele dine gode oplevelser med os? 

Tekst skrevet af Rhiannon Ursell-Smith