Højtlæsning

Læs højt – så bliver man glad i låget

23.10.20
Så enkelt kan det siges. Uanset alder bliver man glad i låget af at få læst højt, og man bliver glad i låget af at læse højt. Højtlæsning kan bare noget. Det er enormt hyggeligt. Det er roligt og rart. Det er helt enkelt, og det er gratis. Det gør ikke noget, hvis der leges lidt med stemmebetoningen, så prinsessen for eksempel får en lys stemme og løven taler med større basvolumen. Det giver en sjovere oplevelse og øger den dramatiske effekt. Vis barnet læseretningen, peg på bogstaver og ord. Det giver barnet en forståelse af, at sprog også består af skrift. Bogen kan noget i sig selv. Den behøver ingen forklaring. En bog er lig med bladring. Hvis man hele tiden skal forklare billederne, så mister man flowet, og så fungerer bladringen ikke.

Det styrker barnets ordforråd, at den voksne ikke bruger egne ord til at forklare bogens handling. Det virker jo fint og pædagogisk at forklare med egne ord, men det er den voksnes hverdagssprog, som barnet nok har hørt mange gange før. Nye og spændende ord og vendinger indgår i bogen, som barnet går glip af, hvis der er et voksent mellemled, der styrer og påvirker læsningen.

Så LÆS HØJT, start tidligt i barnets liv (det er aldrig for sent), læs tit, læs en gang til, læs overalt og læs selv.
Listen er lang over fordelene ved højtlæsning. 

Og det bedste råd, du kan give dit barn, er et ordforråd. 

Tips: Sprogsporet.dk er bibliotekernes fælles indsats, der støtter sprogstimulering og tidlig læsefærdigheder. Her kan du finde boglister, forslag til sproglege, rim og andet godt for børn i alderen 1-6 år.

Her nedenfor kan du finde flere af børnebibliotekets personales højtlæsningsfavoritter. Der er både de gode gamle og nogle af de nyeste.  

Du kan finde endnu flere fortælletricks i denne artikel skrevet af Rhiannon, kulturformidler på Slagelse Biblioteker og Borgerservice. 

Læs artiklen "5 finurlige fortælletricks til din højtlæsning"

Materialer
Kim Fupz Aakeson, Kamila Slocinska: Krapyl GennemseGennemse
  • Billedbog

Krapyl

Af Kim Fupz Aakeson, Kamila Slocinska (2018)
Billedbog. Krapylet bor alene under en klam badebro, hvor han lever af skidtfisk og tang. En dag træder Signe ud på h...
Læs mere
Rune T. Kidde: Dolly Dyt og de bøvede bamser GennemseGennemse
  • Billedbog

Dolly Dyt og de bøvede bamser

Af Rune T. Kidde (2017)
Billedbog. Dolly Dyt må ikke gå ud i skoven for sin bedstemor, der advarer mod bumser, bøller og bøvede bjørne. En da...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Historien om de små nullermænd

Af Jørn Birkeholm (1967)
Om "nullermændene" der bor under senge og andre møbler
Læs mere
Kim Fupz Aakeson, Kamila Slocinska: Røver GennemseGennemse
  • Billedbog

Røver

Af Kim Fupz Aakeson, Kamila Slocinska (2013)
Billedbog. Thomas er lige startet i skolen. Han er blevet forelsket i Ursula, der går i hans klasse. Men hvordan impo...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Mytiske væsner

(1997)
Læs mere
Kasper Hoff: Virtus og Lille Lorteunge GennemseGennemse
  • Bog

Virtus og Lille Lorteunge

Af Kasper Hoff (2010)
Da Virtus' far, som er bøddel, skal hugge hovedet af pigen Lille Lorteunge, bliver det svært for Virtus. Han tro...
Læs mere