Jens Baggesen – 250 år den 15. februar 2014

06.02.14
Jens Baggesen blev født den 15. februar 1764 i Korsør i fattige kår som den ældste i en børneflok på 10, men nåede med sit forfatterskab langt længere ud i verden i slutningen af 1700-tallet. Korsør Bibliotek er med til at fejre årsdagen.

Jens Baggesen blev født den 15. februar 1764 i Korsør i fattige kår som den ældste i en børneflok på 10, men nåede med sit forfatterskab langt længere ud i verden i slutningen af 1700-tallet. Korsør Bibliotek er med til at fejre årsdagen.

En hel del vil nok tænke - hvem var det nu, Baggesen var, og hvad var han egentlig kendt for. Der vil blive rig lejlighed til at blive klogere på Jens Baggesen og hans samtid i 2014, hvor Slagelse Kommune og Slagelse Bibliotekerne sætter fokus på Baggesen.

Fæstningen og Magasinbygningen i Korsør bliver omdrejningspunkt for fejringen af forfatteren, der var søn af en af Christian den IV’s kornskrivere. Magasinbygningen vil lægge lokaler til en udstilling, der giver overblik over Baggesens liv, de værker han skrev og blev anerkendt for. Der bliver fokus på, hvordan byen Korsør så ud i 1700-tallet. Desuden er der planlagt en række spændende arrangementer, hvor Baggesen er omdrejningspunktet.

Læs Labyrinten af Jens Baggesen sammen med andre
Selvom Baggesen har et ry som rækker ud over Danmarks grænser, så er der ikke mange lokale, der kan sige, at de har læst noget af det, som Baggesen har skrevet. Dette har biblioteket taget fat i med en enkeltdags læsekreds omkring et af forfatterens kendte værker: ”Labyrinten”.

Labyrinten fortæller om den rejse Baggesen foretog ned igennem Europa i 1789. Så hvis man har lyst til at tilbringe et par timer i selskab med Baggesen og få mere viden om dette værk, så er muligheden der nu!
Torsdag 20. februar klokken 15.30-17.00 åbner vi "Labyrinten" og hvis du vil være med, så tilmeld dig her. Husk at komme forbi og låne bogen på forhånd. 

Foredrag om Jens Baggesen og samtiden – Dobbeltforedrag
Søren Peter Hansen og Thomas Bredsdorff beretter om Baggesen og hans samtid ved præsentation og oplæsning af nogle af hans samtids både kendte og ukendte forfatteres tekster – og enkelte af hans egne tekster. Efterfølgende fortæller forfatter Lise Arends Olsen om sin bog ” Sophie og Fanny Baggesen - i medgang og modgang”, der omhandler Baggesens to hustruer. Foredraget har fået overskriften ”Mellem hustruer, grevinder og andet godtfolk i København 1790-1800”. Dobbeltforedraget finder sted torsdag 27. februar og du kan tilmelde dig her

Jens Baggesen udenfor Korsør Bibliotek
Udstilling om Jens Baggesen i Magasinbygningen
Udstillingen i Magasinbygningen åbner søndag den 16. februar og varer frem til og med søndag den 3. marts.
Udstillingen holder åbent alle dage i perioden fra kl. 13-16. Læs mere om udstillingen.

To litteratur-foredrag i anledning af Jens Baggesens 250 års fødselsdag
19. februar kl. 19-21 i Magasinbygningen, Korsør
Susanne Willaing, bibliotekar ved Københavns Universitet, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab: "To tekster - to verdener". Om Jens Baggesens rejsedagbog fra sommeren 1887 og sønnen, August Baggesens genudgivelse af den i 1843.
Anne Marie Mai, professor ved Syddansk Universitet, Odense, Institut for Kulturvidenskaber: "Jens Baggesen og den litterære salonkultur".
Der serveres kaffe og småkager/chokolade.
Tilmelding til foredraget.

Jens Baggesen i sang og musik i Kongegården
Søndag den 23. februar kl. 15-17 i Kongegården, Korsør.
Storebæltskoret med dirigent Ole Worm synger musik af Baggesen og skuespiller Christian Steffensen træder ind i rollen som Jens Baggesen, optræder, synger og læser tekster af Baggesen.
Tilmelding til koncerten.

Baggesen og de unge i dag
Biblioteket samarbejder med flere skoler om undervisningsforløb, der skal formidle viden om, hvem Baggesen var, og hvorfor man stadig kan arbejde med ham den dag i dag. Helt konkret har X-class planlagt en temauge i selskab med Jens Baggesen.

Bonusinfo om Jens Baggesen
I Baggesens fodspor i Korsør
Baggesen året 2014 skydes i gang med offentliggørelsen af et skrift om Baggesen, som danner udgangspunkt for en byvandring i Korsør. Teksten er skrevet af Ole Seyffart Sørensen med hjælp fra kyndige lokalhistorikere. Via teksten til byvandringen kan man allerede nu blive klogere på Baggesen og forberede sig på de spændende arrangementer, der kommer, koncentreret i februar og marts. Der bliver også lejlighed til at deltage i guidede byvandringer til sommer i Korsør. Du kan hente inspirationen til byvandringen her, men vær opmærksom på at det er 31 sider.

Baggesensprisen
I forbindelse med fejringen af 250 året uddeles Jens Baggesenprisen, der blev indstiftet af Korsør Byråd den 15. februar 1964 på Baggesens 200 års fødselsdag.

Digtet "Til mit fædreland"
Digtet kan ses og høres på Youtube med Henrik Rungs melodi fra 1853. Hør selv på YoyTube: "Ak ingensteds er roserne så røde"

Jens Baggesens liv
Læs Jens Baggesens dagbøger på nettet.