Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
25 - 50
Bibliotek
Target

Foredrag: Da skæbnen indhentede Falck-lederen

Slagelse er ikke en storby, men alligevel er der et uforholdsmæssigt stort antal voldsomme hændelser i besættelsestiden knyttet til byen. En af modstandsbevægelses centrale lokale skikkelser var Bruno Wendell de Neergaard (1913-1945). Hans virke og skæbne tegner journalist og historiker Niels-Birger Danielsen et portræt af denne aften – både af modstandshelten og af modstandsarbejdets konsekvenser for familien, Neergaards hustru og deres to små børn.

Bruno Wendell de Neergaard var Falck-stationsleder og en af frihedskampens idealistiske aktivister. Han havde været frivillig ambulancefører på finsk side under den finsk-russiske Vinterkrig 1939-40, og som Falck-mand spillede han en nøglerolle, fordi han - i modsætning til de fleste andre - altid kunne komme med en troværdig forklaring på, at han kørte rundt på landeveje på mærkelige tidspunkter. Hans skæbne blev tragisk. Den 19. december 1944 deltog han i et illegalt møde på Frederiksberg. Mødet blev udsat for Gestapo-razzia, Neergaard undslap, men blev arresteret den følgende dag. Tre måneder senere blev han, efter hård tortur, henrettet i Ryvangen efter tysk krigsretsdom. 

Foredragsholderen, Niels-Birger Danielsen, er forfatter til firebindsværket Modstand (Politikens Forlag), der udkom i perioden 2015-21. Han har i en årrække virket som journalist og desuden bl.a. udgivet en biografi om Werner Best og kurateret en udstilling om Hvidstengruppen.

Billetter koster 50 kroner og 25 kroner for medlemmer af Biblioteksklubben